Великобритания и нейният народ винаги ще бъдат съюзници на Франция, каза президентът Еманюел Макрон в петък, след като фаворитът за следващ министър-председател на Великобритания каза, че все още не е решила дали той е приятел или враг, предава Ройтерс.

Говорейки по време на посещение в Алжир, Макрон каза, че Великобритания е "приятелска нация, независимо от своите лидери, понякога въпреки своите лидери".

Британският външен министър Лиз Тръс, фаворит да замени Борис Джонсън като министър-председател в надпреварата за лидерство на консерваторите, която ще продължи до 5 септември, каза в четвъртък, че не е взела решение по въпроса.

Попитана по време на среща с конкурентния кандидат за лидерство Риши Сунак дали Макрон е приятел или враг, Тръс отговори: "Все още не знам", под възгласи и аплодисменти от публиката от членове на Консервативната партия.

Отношенията между Лондон и Париж се влошиха, след като управляваната от консерваторите Великобритания напусна Европейския съюз през 2020 г., като избухнаха спорове относно имиграцията, риболовните права и търговията през Ирландско море след Брекзит.

Макрон каза, че не се е съмнявал в мястото на Великобритания като съюзник на Франция "нито за секунда", добавяйки: "Ако Франция и Великобритания не могат да кажат дали са приятели или врагове... тогава сме се запътили към сериозни проблеми".

Говорителят по външните работи на британската опозиционна Лейбъристка партия Дейвид Лами разкритикува Тръс, като каза, че фактът, че тя е "избрала ненужно да обиди един от най-близките ни съюзници, показва ужасна и тревожна липса на преценка".

Тръс добави също, че ако стане министър-председател, ще съди Макрон "по делата, а не по думите".

Британският министър на финансите и поддръжник на Тръс Надхим Захауи каза, че коментарът е бил лекомислен и Великобритания също иска да бъде съдена по действията си, а не по думите. "Лиз и аз знаем, че Франция е стратегически съюзник", каза той.

Френски официални лица заявиха неофициално, че нивата на доверие между двете нации са много ниски след Брекзит.

Запитан за коментарите, премиерът Борис Джонсън каза, че отношенията между Великобритания и Франция са от огромно значение. "Винаги съм имал много добри отношения с Еманюел Макрон", каза той и добави, че френският президент е "много добър приятел".

Франция чака над 8 млн. паунда от Великобритания за патрулите срещу миграцията през Ламанша

Франция чака над 8 млн. паунда от Великобритания за патрулите срещу миграцията през Ламанша

Рекорден брой мигранти са прекосили протока в понеделник