Европа трябва да действа по-ефективно и бързо за получаването от европейците на ваксините срещу COVID-19. За това настоя френският президент Еманюел Макрон, докато беше домакин на сръбския президент Александър Вучич в Париж, съобщава "Ройтерс".

"Ние сме в надпревара с времето срещу вируса", отбеляза Макрон и добави, че възгледите му по въпроса са споделени от германския канцлер Ангела Меркел и председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Сърбия започва масова COVID имунизация

Сърбия започва масова COVID имунизация

След края на първата фаза, която обхвана само възрастните хора и медиците

"Ние като европейци трябва да бъдем по-ефективни по този въпрос. Знам, че това е и намерението на канцлера Меркел и председателя Фон дер Лайен. Ще продължим през следващите седмици и месеци да ускоряваме нещата", увери френският държавен глава.

Макрон призова също така ЕС да помогне повече на европейските си съседи в надпреварата за получаване на ваксини.

Макрон призна, че Франция и Европа "биха могли да бъдат повече представени" в Сърбия, в очевиден отговор на по-ранни критики на Вучич, който каза миналата седмица, че разчита на много повече подкрепа от ЕС.

Сърбия получи дози ваксина от китайската държавна фармацевтична компания Sinopharm, които позволиха на страната да започне кампанията си за ваксинация по-рано през годината.

Сърбия купува 2 млн. дози ваксина "Спутник V" от Русия

Сърбия купува 2 млн. дози ваксина "Спутник V" от Русия

Това ще гарантира ваксинирането на 1 млн. души