Руският фонд за преки инвестиции (РФПИ) и правителството на Сърбия са се договорили за доставка на западната ни съседка на 2 млн. дози коронавирусна ваксина "Спутник V", съобщават руските медии.

"РФПИ и сръбското правителство обявяват споразумение за доставка на 2 милиона дози ваксина "Спутник V", първата в света регистрирана ваксина срещу коронавирус, за страната. Ваксинацията на населението срещу коронавирус със "Спутник V" започна днес в Сърбия", посочват в "Туитър" разработчиците на руската ваксина.

Сърбия започва да ваксинира срещу коронавируса от утре, обяви Вучич

Сърбия започва да ваксинира срещу коронавируса от утре, обяви Вучич

Сърбия е получила само 5000 дози от ваксината на Pfizer-BioNTech

Първата партида ваксина беше доставена в Сърбия на 30 декември. Ваксината беше одобрена без провеждането на допълнителни клинични изпитвания в страната.

Споразумението между РФПИ и сръбското правителство ще гарантира ваксинирането на 1 милион души (руската ваксина се състои от две дози). "Доставките на "Спутник V" ще позволят на Сърбия да диверсифицира портфолиото си от ваксини срещу коронавирус. Ваксината за доставки за Сърбия ще бъде произведена от международните партньори на РФПИ в Индия, Китай, Южна Корея и други страни", отбелязват още разработчиците на руската ваксина.

"Русия и Сърбия имат дългогодишно партньорство и ние подкрепяме решението на правителството да използва ваксината "Спутник V" за борба с коронавируса. Ваксината се основава на добре проучена платформа от човешки аденовирусни вектори с доказана безопасност", увери Кирил Дмитриев, ръководител на РФПИ.

Сръбският вътрешен министър Александър Вулин и председателят на парламента Ивица Дачич бяха ваксинирани срещу коронавирус с руската ваксина днес, като по думите на Дачич членовете на правителството избират различни ваксини в подкрепа на ваксинацията.

Вучич обяви: Сърбия се приближава към катастрофален сценарий с COVID-19

Вучич обяви: Сърбия се приближава към катастрофален сценарий с COVID-19

Най-голям брой починали от коронавируса от началото на епидемията

Ваксинацията в Сърбия започна на 24 декември с препарата, произведен от американско-германския консорциум Pfizer/BioNTech, първите 4 875 дози от който бяха доставени със самолет на летището в Белград и след това изпратени до Института по вирусология и ваксини "Торлак". По-големи партиди са запланирани за януари.

По-рано сръбският президент Александър Вучич обеща, че той, премиерът Ана Бърнабич и министърът на труда и социалната защита Дария Кисич-Тепавчевич ще се ваксинират с ваксини от различни производители, за да "укрепят доверието на гражданите във ваксините". Бърнабич беше първата в страната, която получи ваксина на Pfizer.