Европейският съюз трябва да се съсредоточи върху климата, сигурността и растежа след евроизборите или да изчезне, заяви френският президент Еманюел Макрон, след като евролидери се срещнаха в Румъния, за да очертаят пътя след Брезкит, съобщи "Ройтерс".

Лидерите на всички държави-членки, с изключение на Великобритания, се срещат за Деня на Европа в град Сибиу, който има германски и унгарски корени, 15 години след разширяването на изток на ЕС, най-накрая предавайки на историята Желязната завеса, която раздели Европа след Втората световна война.

"За 15 дни около 400 милиона европейци ще изберат между проект ... за по-нататъшно изграждане на Европа или проект за унищожаване, деконструиране на Европа и връщане към национализма", коментира Макрон на неформалните разговори между 27-те лидери.

"Сега трябва да се движим по-бързо и с повече решителност по отношение на европейския ренесанс. Климатът, защитата на границите и моделът на растеж, социалният модел ... е това, което наистина искам през следващите години", допълва той.

Франция и седем други държави от ЕС предложиха до 2050 г. да се стигне до "нулеви нетните емисии на парникови газове" за дискусията в Сибиу, която е богата на символика, но не се очакват конкретни решения. Това отчасти отразява колко смутни са времената за ЕС.

"Разривът е във всички европейски нации. Алтернативата ще е ясна. Все още ли искаме да продължим да строим заедно, дори и по различен начин, за да подобрим нещата", коментира Макрон.

Юнкер видя опасността за ЕС: Европейците загубиха либидото си един към друг

Юнкер видя опасността за ЕС: Европейците загубиха либидото си един към друг

Във Великобритания "булката" - ЕС - е била "систематично обругавана" от самото начало и след това "отхвърлена"

Разделен по въпроси, вариращи от миграция до демократични стандарти, ЕС се бори с Брекзит и вълна от популизъм и е изправен пред външните предизвикателства на Китай, Русия и САЩ. Също така изостава по въпроси от изменението на климата до киберсигурността.

Но 27-те лидери подписаха декларация, която обещава да "защити единна Европа", "да останат обединени" и "винаги да търсят съвместни решения" в следващия политически цикъл до 2024 година.

По-непосредствени последици биха могли да произтекат от неформални дискусии относно назначаването на нови хора за най-силните позиции в ЕС начело на Европейския съвет, който обединява националните лидери, изпълнителната Европейска комисия, Европейския парламент, Европейската централна банка и съвместната дипломатическа служба.

Всичките пет длъжности ще бъдат отворени по-късно тази година, а настоящият Европейски парламент вече обяви кандидатурите си за работата на Комисията, включително консерваторът-германец Манфред Вебер и холандецът-социалист Франс Тимерманс.

Изхвърляме Орбан, ако продължи с анти-ЕС кампанията, предупреди шефът на ЕНП

Изхвърляме Орбан, ако продължи с анти-ЕС кампанията, предупреди шефът на ЕНП

Дол даде пресконференция преди неофициалната среща на евролидерите в Сибиу

Националните лидери обаче искат да запазят твърд контрол върху процеса, в който партийната политика, географските райони, политическите приоритети, както и личните профили на кандидатите, играят важна роля.

Евроскептичният премиер на Унгария Виктор Орбан, както и гръцкият премиер Алексис Ципрас бяха сред онези, които се изказаха срещу Вебър. Лидерите на Люксембург и Литва се противопоставиха на идеята да следват избора на настоящия ЕП.

Въпреки че е желателно за гладко бъдещо сътрудничество, не се изисква официално единодушие. Орбан и бившият британски премиер Дейвид Камерън се противопоставиха на номинирането на сегашния ръководител на ЕК Жан-Клод Юнкер през 2014 г.

Другите имена в "шапката" са на французина Мишел Барние, преговарящ за Брекзит или Маргрете Вестагер, настоящият комисар на Дания, която наложи тежки глоби на глобалните технологични гиганти Google и Apple.

Туск иска да свика още една среща на върха в Брюксел на 28 май, два дни след гласуването за Европейски парламент, за да могат националните лидери да обсъдят резултатите и да се споразумеят за следващите си стъпки.

Президентите на 21 страни призовават за единна Европа след изборите за ЕП

Президентите на 21 страни призовават за единна Европа след изборите за ЕП

Не трябва да се допуска отново държавите да станат опоненти