Израел трябва да се въздържа от атаки срещу ивицата Газа, които водят до смъртта на цивилни; подобни военни операции не могат да се считат за законни, каза френският президент Еманюел Макрон.

"Де факто днес се извършват бомбени атаки срещу цивилни. Бебета, жени и възрастни хора умират. Такива атаки са безсмислени и незаконни", каза Макрон в интервю за Би Би Си.

"Призоваваме Израел да спре това", добави Макрон. В същото време, отговаряйки на въпроса дали Израел нарушава международното право в този случай, той отбеляза, че "той е държавен глава, а не съдия".

В същото време държавният глава увери, че Франция осъжда нападението на Хамас срещу Израел и разбира желанието на израелската страна "да се отърве от тероризма".

Макрон: Спешно е необходима хуманитарна пауза в Газа

Макрон: Спешно е необходима хуманитарна пауза в Газа

В конференцията в Париж участват представители на около 80 държави, както и ръководители на международни организации

"Няма друго решение освен първо хуманитарна пауза и след това прекратяване на огъня за защита (...) на всички цивилни, които нямат нищо общо с терористите", добави френският президент.

"В средносрочен и дългосрочен план ще бъде важно за Израел, в името на собствената си сигурност, да признае, че животът на всички хора има стойност", смята Макрон.