Русия трябва да прекрати опустошителната агресия срещу Украйна. Това е обявил в телефонния си разговор с руския президент Владимир Путин държавният глава на Франция Еманюел Макрон, съобщи Би Би Си.

Канцеларията на Елисейския дворец публикува изявление, в което се казва, че в разговора френският лидер е подчертал още веднъж "изключителната сериозност на последиците от агресивната война на Русия срещу Украйна" и е подновил искането си за прекратяване на огъня.

Путин към Макрон: Западът да принуди Украйна да спре зверствата
Обновена

Путин към Макрон: Западът да принуди Украйна да спре зверствата

Двамата лидери проведоха двучасов телефонен разговор

Макрон също така изразил загрижеността си относно положението в Донбас и Мариупол и призова Русия да позволи да продължи евакуацията от завода "Азовстал", съобщиха от канцеларията на френския президент.

Той призова Русия "да изпълни отговорностите си като постоянен член на Съвета за сигурност, като сложи край на тази опустошителна агресия", се казва в изявлението.

Макрон бе подложен на известни критики заради усилията си да поддържа открит диалог с Кремъл, като проведе многочасови телефонни разговори с Владимир Путин след началото на инвазията.

Байдън и Макрон ще търсят решение на войната в Украйна

Байдън и Макрон ще търсят решение на войната в Украйна

Позиция на Белия дом и Елисейския дворец

Освен за необходимостта от незабавно примирие, Макрон е уведомил Путин, че ще работи за възобновяване износа на украинско зърно през Черно море. Споделил е и притесненията си за Донбас и Мариупол.

В съобщението на Кремъл за днешния разговор се казва, че Путин е обвинил украинската армия във военни престъпления и е поискал Западът да спре доставките на оръжие за Украйна. Руският президент е потвърдил, че остава открит за диалог с Киев.

Макрон и Путин подновиха преките си контакти след повече от месец прекъсване.

През уикенда френският президент е разговарял и с украинския президент Володимир Зеленски.