Руският президент Владимир Путин проведе телефонен разговор с френския си колега Еманюел Макрон, съобщава ТАСС, позовавайки се на телевизионният канал BFM TV.

Разговорът е продължил повече от два часа, като е започнал по обяд и е приключил в ранния следобед. Той е и първият разговор на Макрон с Путин, след преизбирането на френския президент за втори мандат. 

Впоследствие "Ройтерс" съобщи, че двамата са обсъдили  ситуацията в Украйна и Путин е призовал Запада да окаже натиск върху Киев да спре "зверствата".

Руският президент е заявил пред френския си колега, че Западът може да помогне за прекратяване на "военни престъпления (и) масирани обстрели на градове и селища в Донбас", водещи до цивилни жертви.

Русия отрича предполагаемите военни престъпления от собствените си сили в Украйна и обвинява за смъртта на цивилни тези, които нарича националисти и "неонацисти" - твърдение, отхвърлено от Киев и Запада.

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

ОССЕ откри доказателства за военни престъпления на Русия в Украйна

Установени са и нарушения от украинска страна

Западът би могъл да помогне да се сложи край на тези зверства, като упражни подходящо влияние върху властите в Киев и като спре доставките на оръжие за Украйна, цитира Кремъл агенция РИА Новости.

Путин също така е уверил Макрон, че Москва все още е готова за диалог с Украйна.

Последният диалог между Макрон и Путин по телефона се състоя на 29 март. В събота Макрон проведе телефонен разговор и с украинския президент Володимир Зеленски.

По информация на вестник Le Figaro преди обаждането до руския лидер, френският държавен глава е приел в Елисейския дворец бившия президент на Франция Никола Саркози.

В началото на февруари Макрон посети Москва за разговори с президента на Руската федерация. На следващия ден френският президент посети и Киев. След диалога в Москва Макрон и Путин провеждат редовни телефонни разговори. Френският лидер поддържа контакти и със Зеленски.

Макрон призна, че диалогът му с Путин е в застой

Макрон призна, че диалогът му с Путин е в застой

Френският президент обмисля визита в Украйна