Кандидатът за президент на Франция Еманюел Макрон обвини крайнодясната си противничка Марин льо Пен за разпространяването на лъжи, внушавайки, че има неразкрити офшорни средства, съобщава "Ройтерс".

Партията на Макрон обяви, че завежда дело, след като в предизборен материал в интернет, публикуван малко преди телевизионния дебат между двамата кандидати снощи, беше внушено, че Макрон е укрил средства в данъчно убежище в чужбина. Самият Макрон отрече твърдението.

Водейки предизборна кампания срещу ЕС и глобализацията, Льо Пен се стреми да обрисува бившия инвестиционен банкер и икономически министър като недосегаем член на елита, отговорен за проблемите на Франция: безработица от около 10 процента, нисък растеж, избухналото от две години насам ислямистко насилие.

Макрон спечели телевизионния дебат срещу Марин льо Пен

Макрон спечели телевизионния дебат срещу Марин льо Пен

Обсъдиха ЕС, еврото, програмите си, ислямизма

Според експресно социологическо допитване за телевизия BFM, 63 процента от наблюдавалите дебата смятат, че Макрон се е представил по-убедително, подсилвайки статута му на фаворит да спечели надпреварата за Елисейския дворец.

Според социологическо проучване на Ifop-Fiducial, публикувано вчера, Макрон има преднина от 20 процента пред Марин льо Пен в намеренията за гласуване, което е в унисон с последните допитвания.

Кампанията приключва официално в петък в полунощ, преди избирателите да отидат до избирателните секции в неделя на балотажа между двамата кандидати, които заеха първите две места след първия тур, който се проведе на 23 април.

В края на разгорещения телевизионен дебат снощи, наблюдаван от 15 млн. души, Льо Пен намекна, че нейният опонент може да има офшорна сметка.

"Никога не съм имал сметка в никакво данъчно убежище", коментира Макрон днес пред местно радио, допълвайки: "Льо Пен стои зад това. Тя има интернет армия."

По думите му, тя имала съюзници, разпространяващи "фалшива информация и лъжи", които били "в определени случаи свързани с руски интереси".

Запитана за отправеното обвинение по време на дебата, Марин льо Пен казала пред телевизия BFM днес, че нямала доказателства, че Макрон притежава офшорна сметка, но не искала неразкрити средства да бъдат осветлявани, когато стане твърде късно.

От предизборния щаб на Макрон заявиха, че два часа преди започването на телевизионния дебат, анонимен потребител е публикувал документи в интернет форум, твърдейки, че те доказват, че Макрон има офшорна сметка, като информацията бързо беше разпространена в "Туитър".

"Еманюел Макрон е мишена на внимателно дирижиран опит за неговото дестабилизиране 48 часа преди края на кампанията", изтъкна говорителят на Макрон.