Президентът на Франция Емануел Макрон обяви намерението си да се кандидатира за втори мандат в "Писмо до французите". "Аз съм кандидат, за да измисля с вас пред лицето на предизвикателствата на света, уникален френски и европейски отговор. Кандидатирам се, за да защитя нашите ценности. Кандидатирам се, за да подготвя бъдещето на нашите деца и внуци", сподели Емануел Макрон. Той акцентира и върху срещите си с французите в цялата страна.

"На всяко място усещах желанието да участвам в това красиво и голямо колективно приключение, наречено Франция".

Le figaro коментира, че Емануел Макрон до последно ще трябва да изпълнява задълженията си на действащ президент заради войната в Украйна и заради предупреждението, което самият той отправи след последния разговор с Владимир Путин, че най-лошото предстои.

Но в писмото си Макрон посочва, че няма да може да води кампания, каквато би искал заради контекста на ситуацията. Първото му предизборно събитие е в понеделник.

В момента според проучванията Емануел Макрон води пред останалите кандидати.

Президентските избори ще се проведат в страната на 10 април, а днес е крайният срок за обявяване на кандидатурите. Основният опонент на Макрон се очаква да е консерваторката Валери Пекрес. В съревнованието ще се включи и Льо Пен, както и социалистът Меленшон.