Френският президент Еманюел Макрон се зарече бъде безпощаден с Иран по отношение на ядрената му програма, докато президентът на Ислямската република Хасан Рохани предупреди, че ще държи Европа отговорна, ако ядреното споразумение от 2015 г. бъде денонсирано, съобщават световните информационните агенции.

По време на среща с израелския премиер Бенямин Нетаняху, израелският лидер призова Макрон да засили натиска върху Иран, включително налагането на санкции вследствие на последните стъпки на Ислямската република да намали ангажиментите си към ядреното споразумение и продължаващата му агресия.

Иран декларира способност да отговори и да издържи на всякакви заплахи

Иран декларира способност да отговори и да издържи на всякакви заплахи

"Човешкият капитал и стратегическите оръжия са компоненти на тази концепция"

Според израелските медии Макрон е отговорил с думите: "Иран няма да има атомна бомба. Няма да бъдем гъвкави по въпроса."

Междувременно иранският президент Хасан Рохани увери, че страната му никога няма да се опита да се сдобие с ядрено оръжие, предупреждавайки европейските държави да не нарушават условията на ядреното споразумение, както САЩ - и самият Иран - направиха.

Иран плаши да напусне световния договор за неразпространение на ядрено оръжие

Иран плаши да напусне световния договор за неразпространение на ядрено оръжие

Иран е готов да удари всяка територия, от която идва заплаха за държавата

"Никога не сме се стремили да притежаваме ядрени оръжия... Със или без ядреното споразумение никога няма да се стремим към придобиването на ядрени оръжия", изтъкна Рохани в изявление, публикувано на сайта му.

"Европейските сили ще бъдат отговорни за последиците от нарушаването на споразумението", предупреди иранският държавен глава.

Срещата на Нетаняху с Макрон даде началото на маратон от двустранни срещи в рамките на Световния форум за Холокоста в Йерусалим тази седмица, с който се отбелязва 75-годишнината от освобождаването на концентрационния лагер в Аушвиц, и на който присъстват десетки световни лидери.

Иран не изключва преговори за прекратяване на ядрения спор

Иран не изключва преговори за прекратяване на ядрения спор

Външният министър на Иран Мохамед Джавад Зариф ще пропусне Световния икономически форум