Френският президент Еманюел Макрон ще назначи бившия си министър на здравеопазването Оливие Веран за нов говорител на правителството, съобщава "Ройтерс", позовавайки се на телевизия Бе Еф Ем.

Днес се очакват и още промени в кабинета.

Веран е известен като технократ. Той придоби популярност сред широката общественост като ключов министър по време на пандемията от COVID-19, превеждайки страната през по-голямата част от здравната криза.

Очаква се по-късно да бъдат назначени и нови министри на здравеопазването и околната среда. Настоящият френски министър по европейските въпроси Клеман Бон пък е готов да поеме поста на министър на транспорта.

Френският министър на финансите Бруно Льо Мер съобщи по-рано днес пред радио "Франс Интер", че ще остане на сегашната си длъжност.

Макрон губи мнозинство в парламента

Макрон губи мнозинство в парламента

Това показват прогнозни резултати

До промените в състава на правителството се стигна, след като миналия месец някои министри на Макрон загубиха на изборите за долна камара на парламента и съгласно френската политическа традиция трябваше да се оттеглят.

В кабинета има и някои вакантни места от април насам, когато Макрон беше преизбран за президент на страната.

Обхватът на промените, чрез които Макрон се стреми и да балансира властта в собствения си съюз, обаче може да се окаже дори по-голям. Коалицията на френския президент беше разтърсена от загубата на парламентарното си мнозинство през юни и сега Макрон иска да изпрати сигнал до гласоподавателите, че е чул призива им за промяна.

Френският премиер подаде оставка, която Макрон не прие

Френският премиер подаде оставка, която Макрон не прие

Елизабет Борн пожела да напусне поста след слабите резултати на парламентарните избори