Френският президент Еманюел Макрон беше разкритикуван, след като свали луксозен часовник по време на интервю за пенсионните промени.

Това съобщи Би Би Си.

Франция е обхваната от протести и стачки заради решението на г-н Макрон да увеличи пенсионната възраст от 62 на 64 години.

Представители на г-н Макрон заявиха, че президентът е свалил часовника, защото "чукал по масата".

Критиците му обаче твърдят, че часовникът показва, че той не е в контакт с обществото. Някои погрешно твърдяха, че той струва до 80 000 евро (86 000 долара; 70 000 паунда), но от Елисейския дворец заявиха, че това не е вярно.

Инцидентът се случи по време на интервю в сряда в най-гледаното време, когато г-н Макрон обосноваваше мотивите си за вдигане на пенсионната възраст.

Когато той опря предмишниците си на масата, се чу тропот. След това президентът постави ръцете си под масата, докато продължаваше да говори. Когато ги вдигна отново, часовникът беше свален.

Екипът му настояваше, че отстраняването е било напълно невинно. Но липсващият часовник бързо привлече вниманието на критиците му.

Клеменс Гете, депутат от опозиционната лява партия "Непокорна Франция", участва в протестите срещу пенсионната реформа. Тя написа в Туитър, че докато президентът е твърдял, че работещите на минимална заплата имат безпрецедентна покупателна способност, "последната снимка" е как той "сваля красивия си луксозен часовник".

"Президентът на богатите никога не е носил името си толкова добре", заяви колежката ѝ Фарида Амрани.

Точната цена на часовника беше обсъждана в интернет, като някои от критиците на г-н Макрон предполагаха, че той струва 80 000 евро.

Но от Елисейския дворец заявиха пред френските медии, че президентът носи модел Bell & Ross BR V1-92, който е персонализиран с герб.

Цените в интернет за този часовник, без персонализацията, са между 1660 и 3300 евро (1460 и 2900 лв.).

"Той го носи много редовно вече повече от година и половина", добави Елисейският дворец.