Френският президент Еманюел Макрон налага втора национална карантина във Франция. Той иска и свикване на Европейския съвет, за да се обсъдят новите мерки срещу втората вълна на пандемията. Вирусът циркулира из Франция с неочаквана сила, заяви той в телевизионно обръщение към нацията.

Държавният глава е притеснен за капацитета на лечебните заведения. Сегашните мерки, според него, не дават нужния резултат.

"Моята отговорност е да защитя всички французи", подчерта той. Макрон иска да опази хората в рисковите групи, тези с диабет, сърдечни и хронични заболявания . "Трябва да опазим и младите", смята още президентът на Франция.

Френски професор: Франция трябва да приеме нова национална блокада

Френски професор: Франция трябва да приеме нова национална блокада

Франция отчита 523 нови смъртни случая за 24 часа и 33 417 нови заразени

В същото време трябва да се опази и капацитетът на болниците и лекарите. Трябва да защитим и икономиката си, изтъкна Еманюел Макрон.

Повече 9000 души са в реанимация във френските болници, стана ясно още от думите му. Той не подкрепя варианта вирусът да бъде оставен да циркулира, за да се изгради така нареченият групов имунитет.

36 437 са новите случаи във Франция за 24 часа, 244 са починалите за денонощие. Затова той въвежда нова национална карантина.

Хората ще могат да ходят на работа. Развлечения обаче няма да има. Ще има държавна помощ за затворените сектори заради новата карантина.

Франция удължава комендантския час до 6 седмици, засегнати са 46 млн. души

Франция удължава комендантския час до 6 седмици, засегнати са 46 млн. души

Държавите в Европа налагат строги ограничения и вечерен час в опит да котнрилорат пандемията

Границите остават отворени за граждани на ЕС. Французите ще могат да пътуват. Здравите европейски граждани също могат да пристигат във Франция.

Училищата остават отворени , но ще работят при спазване на всички здравни препоръки.

Носете непрекъснато маски, призова Макрон. Президентът на Франция настоя още сънародниците му да спазват социално дистанциране. "Стойте си вкъщи, колкото можете повече и спазвайте правилата", настоя още той.

Президентът ще иска свикване на европейски съвет, на който да се обсъдят мерките срещу втората вълна на пандемията. Този период е труден, подчерта Еманюел Макрон. "Имам вяра във вас, имам вяра в нас като нация", подчерта още той. Ние сме обединена и солидарна нация, каза още френският президент.