Популярността на френския президент Еманюел Макрон се е възстановила до равнища, невиждани от разразяването на протестите на "жълтите жилетки" в средата на ноември, след като подкрепата за движението спада. Това показва ново социологическо проучване, цитирано от "Ройтерс".

Делът на хората, които смятат Макрон за добър президент, се е повишил до 32% този месец, каквато е била популярността му, когато протестите започнаха.

Популярността му започна бавно да се възстановява, след като удари 27 процента - най-ниската точка досега в мандата му - през декември, когато протестиращите вилняха в центъра на Париж и други градове, разбивайки прозорци и витрини и палейки коли.

14 ареста в Париж при протеста на "жълтите жилетки"

14 ареста в Париж при протеста на "жълтите жилетки"

Други 15 са задържани в град Клермон-Феран

Макрон беше изправен пред най-голямото предизвикателство пред властта му от протестите, които започнаха заради високите разходи за живот, но се разпростряха в по-масово движение срещу 41-годишния бивш инвестиционен банкер и неговия стремеж за пропазарни реформи.

Проучването показва, че 55 процента от анкетираните смятат, че протестите трябва да бъдат прекратени, като за първи път ясно мнозинство подкрепя прекратяването им, откакто те започнаха.

Седмичните демонстрации на протестиращите станаха по-малки и по-малко насилствени от пика им през декември, когато френската столица беше арена на най-големите бунтове, вандализъм и грабежи от десетилетия.

Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон

Време е французите да свалят жълтите жилетки, призовава Макрон

58% подкрепят движението, но 64% смятат, че вече не отразява първоначалните искания

Въпреки това броят на протестиращите нарасна леко в събота, като от френското вътрешно министерство обявиха, че 46 600 души са протестирали в цялата страна за 15-и пореден уикенд.

Популярността на Макрон се възстанови, след като правителството му обеща по-твърда реакция на насилието на протестиращите и започна серия от дебати в цялата страна, целящи възстановяване на връзката с избирателите, особено в селските райони.

Той получи като цяло топло посрещане в събота на ежегодно фермерско изложение в Париж, правейки си селфита с граждани и разговаряйки с фермери, докато се разхождаше в продължение на часове сред тълпата и животните.

Това беше в рязък контраст с предишната година, когато той беше освиркан по време на първото си посещение като президент на фермерското изложение, което е събитие, което френските политици не могат да си позволят да пропуснат.

Социологическото допитване на Odoxa е било проведено в интернет между 20 и 21 февруари сред 1000 души за радио "Франс Интер" и вестник и списание.

Най-малко 36 "жълти жилетки" са задържани в Париж

Най-малко 36 "жълти жилетки" са задържани в Париж

Демонстрант е с откъсната ръка, след като е взривил граната…