Френското общество става все по-расово, предупреди френският президент Еманюел Макрон в коментари, които обвиниха внесени американски социални научни идеи, които се фокусират върху расата, информира "Франс прес".

"Виждам, че обществото ни става прогресивно расизирано", отбеляза Макрон в интервю за сп. Elle.

Той взе на мушка по-конкретно идеята за "интерсекционалност" - популярна сред левите американски учени, която се опитва да обясни дискриминацията и бедността, като изследва ролята, която расата и полът играят върху шансовете на индивида в живота.

"Логиката на интерсекционалността разбива всичко", настоява френският държавен глава.

"Отстоявам универсализма. Не съм съгласен с борба, която свежда всеки до неговата идентичност или особеност", продължи той и добави: "Социалните трудности се обясняват не само с пола и цвета на кожата ви, но и със социалните неравенства."

43-годишният Макрон добави, че можел да мисли за млади бели мъже в родния си град Амиен или близкия Сен-Куентин в Северна Франция, "които също имат огромни трудности, по различни причини, при намирането на работа".

Движенията срещу расизма през последната година като Black Lives Matter ("Животът на черните има значение"), които получиха резонанс във Франция след пристигането си от САЩ, доведоха до опасения сред някои критици, че страната внася американска расова политика и политика на идентичност, понякога наричана "събудена култура".

Ново поколение по-млади френски активисти все по-гласно заклеймяват проблема с расизма във Франция и наследството на колониалното минало на страната в Африка и Близкия изток.

Техните опоненти виждат фокуса върху расата и миналото като разгръщане на ненужни разделения и насърчаване на култура, в която малцинствата и жените се възприемат като постоянно потискани и дискриминирани.

В интервю, посветено на началото на подкрепяна от ООН среща за половото неравенство в Париж, Макрон също така обеща да направи повече за борба с домашното насилие и здравословни проблеми на жените като ендометриозата.

Той също така подкрепи своя министър на образованието Жан-Мишел Бланкер, който се обяви срещу момичета, носещи в училищата характерните горни бюстиета, при които коремът остава разголен.

"Аз съм за "правилното обличане" в училище както за момичета, така и за момчета", каза той и допълни: "Всичко, което е маркер за идентичност или желание да шокирате или да се откроите, не трябва да е в училище."

Бланкер настоя френските ученици, които не носят униформи, да ходят на училище с "републиканско облекло" миналия септември на фона на протести заради забрани за въпросните горнища или мини поли в някои учреждения.

"Училището не е място като всяко друго", изтъкна министърът и подчерта: "Не ходиш на училище, сякаш отиваш на плаж или в нощен клуб."