В неделя президентът на Франция Емануел Макрон изрази надежда, че пенсионната реформа, която ще бъде приета окончателно в понеделник, ако бъдат отхвърлени двете предложения за вот на недоверие срещу правителството на Елизабет Борн, "може да стигне до края на своя демократичен път", съобщи АФП.

Елизабет Борн ангажира конституционното средство на член 49, алинея 3 в четвъртък, за да се приеме реформата без гласуване в парламента.

Депутатите от групата "Свободи, независими, отвъдморски територии" (Liot) обявиха в Националното събрание внасянето на "междупартиен" вот на недоверие на правителството, подписан от депутати на коалицията на радикална левица - Нов екологичен и социален народен съюз (Nupes).

Крайнодясната партия "Национален сбор" също внесе днес вот на недоверие, критикувайки "несправедлива и ненужна реформа".

Летвата на абсолютното мнозинство за сваляне на правителството изглежда трудно достижима.

"След месеци на политически и социални консултации и повече от 170 часа дебати, които доведоха до гласуването на компромисен текст между Сената и Националното събрание, президентът на Републиката изрази пред двамата председатели (на Сената и на Събранието, бел. ред.) желанието си текстът за пенсиите да премине през демократичния процес при уважение от страна на всички", се казва в съобщение на Елисейския дворец, изпратено до АФП.

"След опитите за сплашване и заплашване на избрани длъжностни лица и представители на държавата, както и след нанесените щети на офиси и обществени сгради, президентът на Републиката се обади на Жерар Ларше, председател на Сената, и на Яел Браун-Пиве, председател на Националното събрание, за да потвърди подкрепата си за парламента и всички негови членове, както и мобилизацията на правителството, за да гарантира, че е направено всичко възможно за тяхната защита", допълват от Елисейския дворец.

Часът на истината за Макрон

Часът на истината за Макрон

Френският парламент гласува спорната пенсионна реформа

Отхвърлянето на предложенията ще означава окончателно приемане на реформата от парламента. От левицата вече обявиха, че ще се обърнат към Конституционния съвет.

От четвъртък насам в цялата страна се провеждат организирани или спонтанни митинги, спокойни или с насилие, срещу реформата, която предвижда увеличаване на пенсионната възраст от 62 на 64 години.

В Лион в петък вечерта демонстранти нахлуха в кметството и предизвикаха пожар, който бързо беше потушен.