Френският президент Еманюел Макрон призова за по-решителни действия в борбата срещу климатичните промени, докато той е домакин на световни лидери за разговори две години след сключването на Парижкото споразумение за климата, съобщава "Франс прес".

"Ние сме много далече от целта на Парижкото споразумение за ограничаване на повишаването на температурите под прага от два градуса по Целзий", изтъкна Макрон.

Тръмп ще отговаря пред историята за изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение

Тръмп ще отговаря пред историята за изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение

Това предупреди френският му колега Еманюел Макрон

"Без много по-силна мобилизация, разтърсване на нашите средства за производство и развитие, ние няма да успеем", предупреди френският държавен глава.

Коментарите на Макрон бяха направени, докато държавни ръководители, включително президентът Румен Радев, се срещнаха в световната столица, за да обсъдят необходимостта от инвестиране на трилиони долари в чиста енергия, ако климатичното споразумение трябва да бъде спазено и изпълнено.

Протести в Париж в началото на среща за климата

Протести в Париж в началото на среща за климата

Стотици демонстранти се събраха пред Пантеона

Днешните разговори бяха помрачени от решението на американския президент Доналд Тръмп през юни да изтегли САЩ от споразумението, под което се подписаха практически всички страни по света и което отне повече от две десетилетия, за да бъде договорено.

Макрон вчера напомни на Тръмп отговорността му към историята във връзка с решението му да се откаже от споразумението в интервю за американската телевизия CBS.

"Сигурен съм, че моят приятел президентът Тръмп ще промени мнението си през следващите месеци и години", убеден е Макрон.