Европейският съюз трябва да се стреми към по-добри отношения с Русия в дългосрочен план. За това настоя президентът на Франция Еманюел Макрон, като добави, че въпреки че не предлага отмяна на санкциите, те не са променили нищо по отношение на поведението на Русия, съобщава "Асошиейтед прес".

Макрон каза пред Мюнхенската конференция по сигурността, че "надеждният" подход за справяне с Русия би бил да се възприеме линията, че "ние настояваме, не даваме основание в нашите принципи за замразени конфликти, но ще се ангажираме отново в стратегически диалог, което ще отнеме време".

Отношенията между страните от Европейския съюз и Москва са обтегнати, откакто Русия анексира Крим от Украйна през 2014 г. и се разразиха сражения между Киев и подкрепяните от Русия сепаратисти в Източна Украйна. В този ожесточен военен конфликт загинаха над 14 000 души. САЩ и Европейският съюз наложиха санкции на Русия заради действията ѝ в Украйна.

Френски компании, които търгуват с Русия, оказват натиск върху Макрон да помогне за възстановяване на отношенията на ЕС с Москва и за облекчаване на икономическите санкции.

По време на посещение в Полша този месец Макрон заяви, че е "голяма грешка да дистанцираме себе си от част от Европа, за която не се чувстваме комфортно."

Той каза днес в Мюнхен, че резултатът от последните години е "напълно неефективна система". Това включва "санкции, които не са променили абсолютно нищо в Русия - изобщо не предлагам да ги премахнем, просто заявявам това", добави той.

Застъпвайки се за повече диалог с Русия, Макрон посочи възраждането в края на миналата година на четиристранните срещи на високо равнище между Франция, Германия, Русия и Украйна, насочени към разрешаване на конфликта в Източна Украйна.

Той каза, че "трябва в дългосрочен план да се ангажираме отново с Русия, но също така да подчертаем нейната отговорност в ролята ѝ" като постоянен член на Съвета за сигурност на ООН. "Тя не може постоянно да бъде член, който блокира напредъка на този съвет."

Той каза, че очаква Русия да продължи да играе дестабилизираща роля по въпроси като предизборните кампании в други страни, пряко или косвено. "Не вярвам в чудеса - вярвам в политиката, във факта, че човешката воля може да промени нещата, когато си дадем средствата", подчерта френският държавен глава.

Макрон обаче изтъкна, че военното укрепване на Русия е финансово неустойчиво. Той също така отбеляза, че съюзът на Русия с Китай не би бил "траен", отчасти защото "китайската хегемония не е съвместима с руското чувство на гордост". Това, добави той, сочи необходимостта от "европейско партньорство".

Междувременно Макрон подчерта, че губи търпение заради липсата на реакция от страна на Германия по предложенията му за реформи в ЕС. Той призова за ясни отговори от страна на Берлин и другите страни от ЕС на предизвикателства като намаляването на ангажиментите на САЩ към Европа и развитието на Китай.

"Ключът през следващите години ще е да стигнем много по-далеч по въпроса със суверенитета на европейско равнище", включително в сферата на отбраната, каза Макрон.