Президентите на Франция Еманюел Макрон и Азербайджан Илхам Алиев са обсъдили в телефонен разговор в петък отношенията между Армения и Азербайджан, които продължават да бъдат напрегнати, предаде Тренд.

Двамата лидери са разговаряли и за пътя, водещ към град Ханкенди през Лачинския окръг на Азербайджан. Представители на гражданското общество на Азербайджан протестират срещу незаконната експлоатация на находища на полезни изкопаеми на териториите на страната, където руските миротворци са временно разположени и сериозни щети на околната среда в резултат на тази експлоатация.

Алиев е подчертал, че няма пречка за жителите, живеещи на азербайджанските територии, където временно са разположени руските миротворци, да използват този път за граждански и хуманитарни цели и че преминаването на медицински автомобили се осигурява чрез местния офис на Международен комитет на Червения кръст без нужда от други институции.

Държавният глава каза, че основното искане на представителите на гражданското общество е да се спре незаконната експлоатация на находищата на полезни изкопаеми и да се осигури мониторинг на околната среда на територията.

Русия недоволна, че Армения пропуска среща за Нагорни Карабах

Русия недоволна, че Армения пропуска среща за Нагорни Карабах

Ереван не е уведомил официално за решението си

По време на разговора президентът Алиев също отбеляза, че Армения все още окупира 8 села, принадлежащи на Азербайджан.

Макрон заяви, че Франция е готова да подкрепи нормализирането на отношенията между Армения и Азербайджан и продължаването на преговорите за мирен договор.

Засягайки значението на балансираното и безпристрастно поведение по отношение на регионалните въпроси, президентът Илхам Алиев подчерта, че антиазербайджанските дейности в международни организации са достойни за съжаление.

Припомняме, че през ноември Алиев отмени планирана среща с премиера на Армения, който според него е поискал посредничеството на френския президент Еманюел Макрон. 

Азербайджан обвинява Франция, че подкрепя Армения в техния продължаващ от десетилетие конфликт за оспорвания регион Нагорни Карабах.

Русия вчера реагира остро на отсъствието от арменска страна без официално уведомление в среща с руски и азербайджански представители. 

Русия недоволна, че Армения пропуска среща за Нагорни Карабах

Русия недоволна, че Армения пропуска среща за Нагорни Карабах

Ереван не е уведомил официално за решението си