При разследването за намесата на Кремъл в американските избори са установени 126 контакта между обкръжението на президента Доналд Тръмп и Русия, съобщи радио "Свободна Европа".

Информацията беше огласена от специалния прокурор Робърт Мълър, който ръководеше разследването. Той даде показания в Конгреса във връзка с доклада си по разследването.

Същевременно спецпрокурорът беше категоричен в показанията си, че Русия се е намесила в изборите през 2016 г. в полза на Тръмп, че намесата продължава и че Кремъл ще продължи да се меси в американския политически живот.

"Това не беше изолиран случай. Те продължават да се месят буквално докато седим тук с вас. И смятат да го направят и в следващата избирателна кампания." - коментира Робърт Мълър в отговор на въпрос на сенатора Уил Хърд от Републиканската партия.

Прокурорът призова възможно най-бързо да се приеме ново законодателство, което да подпомогне ФБР, ЦРУ и Агенцията за национална сигурност да работят координирано срещу руската намеса. Той се съгласи с идеята на сенатора, че трябва да се осигури правен механизъм, по който разузнаването да може бързо да предупреждава кандидатите, че са станали обект на злонамерени действия от страна на Москва.

Припомняме, въпреки многобройните доказани контакти между щаба на Тръмп и представители на Москва, в доклада на Мълър се казва, че не са намерени преки доказателства за сговор между самия президент и Кремъл. В същото време спецпрокурорът заяви, че президентът е възпрепятствал правосъдието и може да бъде съден за това след изтичането на мандата му. В доклада си той не е предявил обвинения, тъй като правилата на правосъдното министерство не допускат това по отношение на действащ президент.

Докладът от продължилото над 2 години разследване на Мълър, придобило известност като Рашагейт, беше публикуван в цензурирана версия, с резюме от министъра на правосъдието Уилям Бар, в което се твърдеше, че документът оневинява президента Доналд Тръмп.

Това предизвика публично изявление на Мълър, който опроверга твърдението на Бар за невинността на Тръмп, като заяви, че ако е смятал президента за невинен, е щял да го каже по този начин, но не го е направил.

10% от информацията в документа е цензурирана и по думите на Мълър обществото е въведено в заблуждение за истинското съдържание на документа.

В показанията си прокурорът заяви, че се придържа към публичната версия на доклада и не смята да засяга засекретена информация, за да не навреди на продължаващи разследвания.

Припомняме, преди две години Доналд Тръмп се е опитал да уволни Робърт Мълър.