Бившият специален прокурор Робърт Мълър потвърди, че не е оправдал президента на САЩ Доналд Тръмп в разследването си, информират Си Ен Ен и "Гардиън".

Днес Мълър дава показания пред Комисията по правни въпроси и Комисията по разузнаване към Камарата на представителите. Не се очаква да съобщи нови сензационни неща от проведеното от него разследване.

Тръмп за разследването на Мълър: А имейлите на Клинтън

Тръмп за разследването на Мълър: А имейлите на Клинтън

Днес Мълър ще даде показания пред Комисията по правни въпроси и Комисията по разузнаване към Камарата на представителите

Председателят на Комисията по правни въпроси Джери Надлър попита Мълър да потвърди, че в доклада не оневинява президента, въпреки че Тръмп твърди, че разследването е доказало, че е невинен.

Наистина ли напълно оправдавате президента, попита Надлър, на което Мълър отговори отрицателно.

Снимка 435553

Източник: ЕПА

Бившият специален прокурор отговори, че откритията му по време на разследването не оправдават Тръмп. По думите му в доклада няма заключение, че американският лидер не е възпрепятствал правосъдието.

Правосъдното министерство с опит да съкрати показанията на Мълър

Правосъдното министерство с опит да съкрати показанията на Мълър

Мълър ще говори около 4 часа, като ще се яви пред 2 комисии на Конгреса

Но според Робърт Мълър руското правителство се е намесило на американските президентски избори през 2016 г. Руското правителство искаше президентът Тръмп да спечели изборите през 2016 г., убеден е прокурорът.

Мълър каза, че докладът са свидетелските му показания и ще се придържа към текста в него. Той разкри, че екипът му в продължение на повече от година се е опитвал да разпита президента на САЩ Доналд Тръмп.

Снимка 435551

Източник: ЕПА

Според него държавният глава може да бъде разследван, след като се оттегли от поста, тъй като според правилата на Министерството на правосъдието не може да се разследва действащ президент на САЩ. Той подчерта, че би било противоконституционно да се разследва действащ президент на САЩ. Но Мълър не каза, че Тръмп трябва да бъде разследван.

Мълър два пъти потвърди, че могат да се повдигнат обвинения на Тръмп, след като напусне Белия дом.

Отлагат със седмица изслушването на Мълър в Конгреса

Отлагат със седмица изслушването на Мълър в Конгреса

По негова молба…

Бившият директор на ФБР от 2001 до 2013 г. разкри, че по време на разследването е установено, че Тръмп най-малко два пъти е поискал от бившия главен прокурор Джеф Сешънс да не се оттегля от провежданото разследване по руската сага.

За първи път Мълър отхвърли твърдение на президента, че е бил интервюиран за позицията директор на ФБР от администрацията на Тръмп ден преди да бъде назначен на поста специален прокурор. Американският лидер заявява, че е отхвърлил кандидатурата на Мълър за поста.

Робърт Мълър заяви, че не е имало конфликт на интереси, които да му попречат да служи като специален прокурор.

В залата има множество екрани, които показват цитати от доклада на Мълър.

Без изненада, президентът на САЩ гледа изслушването, тъй като го коментира в "Туитър".

Повече от час и половина продължава разпитът на Мълър в Комисията по правни въпроси. За този период той най-малко 28 пъти е казал на членове на Конгреса да потърсят отговорите на някои въпроси в доклада от разследването.

Според NBC News Мълър е отказал да отговори или е отклонил въпроси на членове на комисията 60 пъти. CBS News пък отчита, че бившият специален прокурор е отговорил с една дума най-малко 41 пъти.