Американското министерство на правосъдието е препоръчало на бившия спецпрокурор Робърт Мълър в понеделник да ограничи показанията си пред Конгреса тази седмица по доклада за намесата на Русия в последните президентски избори.

В писмо до Мълър, заместник-генералният прокурор Брадли Уайнсхаймер заяви, че показанията му в сряда пред комисиите на съдебната власт и разузнаването "трябва да останат в границите на вашия публичен доклад, тъй като има въпросите от вашето разследване, които са класифицирана информация, попадаща в обхвата на различни власти". 

Мълър ще говори около 4 часа, като ще се яви пред 2 комисии на Конгреса - юридическата и тази по разузнаване. 

Отлагат със седмица изслушването на Мълър в Конгреса

Отлагат със седмица изслушването на Мълър в Конгреса

По негова молба…

Мълър трябваше да свидетелства на 17 юли, но изслушването бе отложено за тази сряда. Отлагането е по молба на Мълър.

Докладът от продължилото над 2 години разследване на Мълър, придобило известност като Рашагейт, беше публикуван в цензурирана версия, с резюме от министъра на правосъдието Уилям Бар, в което се твърдеше, че документът оневинява президента Доналд Тръмп.

Това предизвика публично изявление на Мълър, който опроверга твърдението на Бар за невинността на Тръмп, като заяви, че ако е смятал президента за невинен, е щял да го каже по този начин, но не го е направил.

В доклада се съдържат данни, че Тръмп е нееднократно възпрепятствал разследването на руската намеса, но поради невъзможността да повдигне обвинение срещу действащ президент (такива са правилата на правосъдното министерство), Мълър предостави решението за това на Конгреса.

В документа са изброени и множество данни, доказващи руската намеса в американските избори с цел да бъде подпомогната кампанията на Тръмп, но според Мълър участието на самия Тръмп в това не е доказано по безспорен начин.

Тръмп: Мълър искаше да оглави ФБР

Тръмп: Мълър искаше да оглави ФБР

Президентът на САЩ обвини опонент

10% от информацията в доклада е цензурирана и по думите на Мълър обществото е въведено в заблуждение за истинското съдържание на документа.

Припомняме, преди две години Доналд Тръмп се е опитал да уволни Робърт Мълър.