Изслушването в Конгреса на специалния прокурор по руската намеса в американските избори Робърт Мълър ще бъде отложено с една седмица и ще се състои на 24 юли, предаде CNN.

Председателят на правната комисия към Камарата на представителите Джери Надлър и председателят на комисията по разузнаването Адам Шиф обявиха в съвместно изявление, че отлагането е по молба на Мълър и че той е готов да се яви на по-късна дата.

Припомняме, през миналия месец беше обявено, че Мълър ще свидетелства пред конгресмените на 19 юли.

Докладът от продължилото над 2 години разследване на Мълър, придобило известност като Рашагейт, беше публикуван в цензурирана версия, с резюме от министъра на правосъдието Уилям Бар, в което се твърдеше, че документът оневинява президента Доналд Тръмп.

Това предизвика публично изявление на Мълър, който опроверга твърдението на Бар за невинността на Тръмп, като заяви, че ако е смятал президента за невинен, е щял да го каже по този начин, но не го е направил.

Разследването не оправдава Тръмп, обяви Мълър и подаде оставка
Обновена

Разследването не оправдава Тръмп, обяви Мълър и подаде оставка

Това е първото изявление на Мълър, откакто беше назначен на поста през май 2017 г.

В доклада се съдържат данни, че Тръмп е нееднократно възпрепятствал разследването на руската намеса, но поради невъзможността да повдигне обвинение срещу действащ президент (такива са правилата на правосъдното министерство), Мълър предостави решението за това на Конгреса.

В документа са изброени и множество данни, доказващи руската намеса в американските избори с цел да бъде подпомогната кампанията на Тръмп, но според Мълър участието на самия Тръмп в това не е доказано по безспорен начин.

10% от информацията в доклада е цензурирана и по думите на Мълър обществото е въведено в заблуждение за истинското съдържание на документа.

Припомняме, преди две години Доналд Тръмп се е опитал да уволни Робърт Мълър.