Повече от 500 души са изгонени от домовете си около бреговете на малайзийския щат Сабах, като част от мерски срещу мигрантите, които не притежават документи за самоличност. Това са съобщили местните власти, предаде "Ройтерс".

Повечето от изгонените са част от Баджау лаут - общност от морски номади без гражданство, които живеят в морето в дървени къщи-лодки или колиби, построени на кокили в района Семпорна в Сабах на остров Борнео.

Повечето хора от общността нямат документи за самоличност и достъп до образование, финансови или здравни услуги. Те често живеят в страх да не бъдат депортирани или задържани от имиграционните власти, които не правят разлика между жители без гражданство и мигранти без документи.

Ислямист уби двама полицаи в Малайзия

Той е нападнал полицейски участък

Предполага се, че около1 милион мигранти без документи и жители без гражданство живеят в Сабах, което представлява една трета от населението на щата.

През последните години Малайзия засили мерките срещу нелегалната миграция, като през март т.г. от Human Rights Watch заявиха, че от май 2020 година са задържани около 45 000 души.

Мукмин Нантанг, основател на група за социално застъпничество "Борнео Комрад" в Сабах, каза, че от 4 юни насам служители на правоприлагащите органи горят и разрушават къщи, принадлежащи на Баджау лаут.

Длъжностните лица са неидентифицирани, но се смята, че са част от работна група за правоприлагане. Някои от общности са получили предварително известие за операцията от Sabah Parks - природозащитен орган, управляван от държавното правителство, обясни още Нантанг.

Десет души загинаха при катастрофа между хеликоптери в Малайзия

Инцидентът е станал при репетиция за военен парад

Sabah Parks и министерството на вътрешните работи на Малайзия, което контролира полицията и имиграционния отдел, не са отговорили на исканията за коментар.

Малайзия не поддържа официална статистика за популацията на морските номади, които населяват моретата на североизточно Борнео и южните Филипини от векове.

"Общността Баджау лаут живеят в района от преди да има официални граници. Действията, които се предприемат срещу тях, са просто жестоки", коментира Мукмин Нантанг.

Ахмад Камил, член на група за помощ, потвърди, че някои общности са били уведомени преди изселването, но или не са могли да разберат известията, или не са могли да се съобразят с тях.

"Баджау лаут не разбират местните закони. Освен това къде другаде биха могли да отидат?, каза още Камил.

Върховният съд на Малайзия отмени спорни ислямски закони в знаково дело

Случаят предизвика вълнение сред някои консервативни мюсюлмански групи