Китай и Малдивите подобриха отношенията си в сряда по време на първото държавно посещение на новоизбрания президент Мохамед Моизу в Пекин след кампания, в която той представи регионалния съперник на Китай Индия като заплаха за суверенитета, предава "Ройтерс".

Китайският президент Си Дзинпин, говорейки в Голямата зала на народа, нарече Моизу "стар приятел", тъй като азиатският гигант постави началото на по-нататъшни инвестиции в архипелага в Индийския океан, като се съгласи на "всеобхватно стратегическо партньорство за сътрудничество".

"Отношенията между Китай и Малдивите са изправени пред историческа възможност да пренесат миналото и да продължат напред към бъдещето", каза Си пред Моизу, съобщиха китайските държавни медии.

Моизу пое поста през ноември, след като спечели своята предизборна платформа "Индия вън", в която той нарече огромното влияние на Ню Делхи заплаха за суверенитета. Оттогава правителството му помоли десетки местни индийски военни да напуснат, докато обсъждаше възможности за китайски инвеститори, въпреки че са силно задлъжнели към Пекин.

Отношенията между Индия и Китай се влошиха, след като войници от двете страни се сблъскаха в западните Хималаи през юни 2020 г., което доведе до смъртта на 20 индийски войници и четирима китайски войници.

Подобрявайки връзките си с Малдивите, Китай поставя началото на по-нататъшни инвестиции в регион, където Индия вече е видяла друг съсед, Шри Ланка, да се насочва към Китай.

"По време на разговорите президентът д-р Моизу изрази благодарност за значителната роля на Китай за икономическия успех на Малдивите и развитието на инфраструктурата", се казва в изявление от неговия президентски кабинет след срещата, добавяйки, че "20 ключови споразумения между двете страни" са били подписани.

Малдивите дължат на Китай 1,37 милиарда долара, или около 20% от публичния му дълг, според данни на Световната банка, което прави Пекин най-големият двустранен кредитор пред Саудитска Арабия и Индия, на които дължи съответно 124 милиона и 123 милиона долара.

Китайски фирми са инвестирали още 1,37 милиарда долара в Малдивите след решението им да се присъединят към инициативата "Един пояс, един път" през 2014 г., показват данни на мозъчния тръст American Enterprise Institute.

"Китай твърдо подкрепя Малдивите в защитата на своя национален суверенитет, независимост и национално достойнство", съобщиха държавните медии, като каза Си. Пекин също би бил готов да "обмени опит в държавното управление" с Мале, каза Синхуа.

Световната банка в октомврийски доклад за развитието на Малдивите предупреди, че по-нататъшното сближаване с Китай може да доведе до проблеми, тъй като по време на пандемията е настъпило "натрупване на суверенна експозиция" и е имало "липса на възможности за вътрешни инвестиции".

Среща на тайвански дипломат с Майк Джонсън разгневи Китай

Среща на тайвански дипломат с Майк Джонсън разгневи Китай

Обсъдили са ангажимента на САЩ за укрепване на отбраната на острова