Армията на Мали си възвърна стратегическия северен град Кидал, крепост на доминирани от туарегите сепаратистки групи, който отдавна представлява основен проблем за суверенитета за управляващата хунта.

Превземането на Кидал е значителен символичен успех за военните лидери на Мали, които заеха властта през 2020 г.

Насилието ескалира в северната част на Мали от август, като военните, бунтовниците и джихадистите се борят за контрол, докато стабилизационната мисия на ООН MINUSMA се изтегля от страната и евакуира своите лагери, предизвиквайки надпревара за завземане на територия.

"Днес нашите въоръжени сили и сили за сигурност заловиха Кидал", каза ръководителят на хунтата, полковник Асими Гоита в изявление, прочетено от водещ по време на специални новини по държавната телевизия.

"Малийските въоръжени сили заеха позиция в град Кидал този вторник", каза генералният щаб по-рано в изявление в социалните медии.

Бунтовниците също излязоха с изявление по-късно през деня, в което признаха, че са загубили крепостния си град, но обещаха да продължат да се бият.

Постоянната стратегическа рамка (CSP), съюз от предимно туарегски въоръжени групи, заяви, че се е изтеглил от Кидал "по стратегически причини", след като "за няколко дни спря напредването (на армията), като нанесе големи човешки и материални загуби".

"Борбата продължава", настоя групата.

Бунтовници превзеха база на мироопазващите сили на ООН в Мали

Бунтовници превзеха база на мироопазващите сили на ООН в Мали

ООН оттегля мироопазващата си мисия от страната

Армията и държавата от години на практика отсъстваха от град Кидал, който беше контролиран от предимно туарегските въоръжени групи.

Но хунтата отдавна бе дала сигнал за решимостта си да го превземе.