Малък холандски град даде Twitter на съд, за да поиска гигантът на социалните медии да премахне всички съобщения, свързани с предполагаем кръг от поклонници на сатаната педофили, за които се твърди, че са били активни в града през 80-те години, съобщава агенция Ройтерс.

Бодегравен (Bodegraven-Reeuwijk), град с около 35 000 жители в центъра на Нидерландия, е във фокуса на конспиративните теории в социалните медии от 2020 г., когато трима мъже започнаха да разпространяват неоснователни истории за малтретирането и убийството на деца, които според тях са се случили в град през 80-те години.

Основният вдъхновител на историите каза, че има спомени от детството, когато е бил свидетел на малтретирането от група хора в Бодегравен.

Историите предизвикаха много вълнения в Бодегравен, тъй като десетки последователи на туитовете се стекоха на местното гробище, за да положат цветя и да напишат съобщения на гробовете на привидно случайно мъртви деца, за които те твърдяха, че са жертви на сатанинския пръстен.

Адвокатът на Twitter Йенс ван ден Бринк отказа коментар преди изслушването в Окръжния съд в Хага в петък.

Миналата година същият съд нареди на хората незабавно да премахнат всички свои туитове, заплахи и друго онлайн съдържание, свързано с историята, и да се уверят, че нищо от това никога повече не може да се появи.

Но въпреки това, историите за Бодегравен все още се разпространяват в социалните медии, тъй като други продължават да повтарят тяхната история, което кара града да се заеме с въпроса със самия Twitter.

Ако теоретиците на конспирацията не премахнат съобщенията си, тогава участващите платформи трябва да действат", каза адвокатът на град Бодегравен Сеес ван де Занден, цитиран от холандския вестник De Volkskrant в петък.

Ван де Занден заяви, че през юли градът е поискал от Twitter активно да намери и премахне всички съобщения, свързани с историята на Бодегравен, не само тези, публикувани от тримата осъдени мъже, но досега не е получил отговор от американската компания.

Хората зад историята с Бодегравен в момента са в затвора, тъй като са осъдени по други съдебни дела за подбуждане и отправяне на смъртни заплахи към редица хора, включително министър-председателя Марк Рюте и бившия здравен министър Уго де Йонге.