Малта обвини италианския вътрешен министър Матео Салвини в умишлена неточност, отправяйки обвинения към малката островна страна за нарушаване на обещанията за приемане на мигранти, спасени в Средиземно море, съобщава "Ройтерс".

Салвини, лидер на крайнодясната антиимигрантска партия "Лига", вчера обвини Малта, че не е приела 50 мигранти, които са се добрали до Сицилия през юли.

Малта отговори, че Салвини не е казал, че Италия се е съгласила да приеме други 50 мигранти от Малта, които са се добрали до страната.

Малта разрешава на мигрантите на спасителните кораби да слязат, разселват ги в ЕС

Малта разрешава на мигрантите на спасителните кораби да слязат, разселват ги в ЕС

Приемат ги Германия, Франция, Португалия, Ирландия, Румъния, Люксембург, Холандия и Италия

В изявление малтийските власти приканиха италианското правителство да "преразгледа статистиката си и да се въздържа от повтаряне на неоснователни претенции".

Салвини отвърна в "Туитър", че няма да приеме "никакви уроци от Малта, която от години си затваря очите и позволява на големи и малки лодки да плават към Италия".

След като Салвини дойде на власт в съюз с популисткото Движение "Пет звезди" през юни миналата година, той затвори италианските пристанища за хуманитарни спасителни кораби, които преди това бяха приемани от Италия.

Салвини: Истинските евроскептици управляват лошо Европа от години

Салвини: Истинските евроскептици управляват лошо Европа от години

Италия и Полша могат да предизвикат "Европейска пролет"

Това доведе до редица дипломатически спорове с Малта - най-малката страна в Европейския съюз и намираща се най-близо до бреговете на Либия, откъдето много мигранти предприемат опасното плаване през Средиземно море - във връзка с това чия е отговорността за допускането на корабите да акостират.

Въпреки че пристигащите на лодки мигранти спаднаха с 80 процента през миналата година, Европейската комисия все още е принудена да посредничи между страните членки, за да споделят пристигащите.

Днес 51 мигранти достигнаха южните брегове на Италия с платноходка.

През изминалата нощ в Рим Салвини се разбра с коалиционните си партньори и премиера Джузепе Конте да приемат десетина мигранти.

Папата към ЕС: Стига сте се карали за мигрантите и покажете солидарност

Папата към ЕС: Стига сте се карали за мигрантите и покажете солидарност

Пред десетки хиляди миряни на площад "Свети Петър" на Богоявление Франциск говори за дипломатическите разпри