Малта отмени разрешението си руският военен танкер да презареди на острова, след като върху страната беше оказан международен натиск, съобщава Times of Malta, два дни след като руската военна флотилия отмени плановете си да спре в пристанището на испанския град Сеута.

Танкерът от типа "Дубна" е получил дипломатическо разрешение от външното министерство на Малта през миналата седмица за престой в Малта в продължение на три дни, като се започне от 4 ноември.

Цитирайки неназовани източници, изданието изтъква, че малтийското правителство е решило да оттегли разрешението си след протести от страна на САЩ и Великобритания, които са в конфликт с Русия заради участието ѝ в конфликта в Сирия.

Външният министър на Малта Джордж Вела настоя късно в четвъртък, че никакви руски кораби няма да презареждат в Малта, но нямало да отговаря на въпросите за това дали е имало натиск от други правителства.

Вела говори часове, след като онлайн петиция призова малтийското правителство да не бъде съучастник във военни престъпления и да се забрани влизането на руските кораби в малтийските пристанища.

По-рано тази седмица Русия оттегли искането си военната ѝ флотилия да използва испанското пристанище Сеута след остри критики от НАТО.

Испания, която е член на алианса, по-рано заяви, че преосмисля решението си да позволи на трите руски военни кораба да презаредят в Сеута като част от военната кампания на Русия в Сирия.