Малта спира продажбата на т.нар. "златни паспорти" на руснаци и беларуси, съобщават местните медии.

Решението показва драматичен обрат в досегашната позиция на правителството.

В изявление днес управляващите обявиха, че поради "последните събития"- руската инвазия в Украйна - не може да се извършат необходимите надлежни проверки.

По тази причина Агенцията на Общността Малта и Агенцията за пребиваване в страната преустановяват до второ нареждане обработката на заявления за гореспоменатите статути от граждани на Руската федерация и Беларус.

Евродепутатите "за" правила в ЕС за "златните визи“

Евродепутатите "за" правила в ЕС за "златните визи“

Искат и забрана за "златните паспорти"

Спирането ще се прилага както за схемата за получаване на малтийско гражданство чрез инвестиции, така и за схемата за получаване на право на пребиваване чрез инвестиции, която трябва да се подновява всяка година.

Заявленията за подновяване ще се разглеждат за всеки отделен случай и подлежат на нови проверки.

Продажбата на гражданство на лица от страни извън ЕС позволява на такива инвеститори да станат граждани на ЕС и следователно да получат свобода на движение в рамките на Съюза, както и достъп до финансовите му системи. Малта е сред страните, които продават гражданство на такива инвеститори.

Преди дни и Европейската комисия, и Съединените щати съобщиха, че ще предприемат мерки за спиране на подобни продажби на "златни паспорти" на богати руснаци, като част от редица санкции срещу Москва след нахлуването й в Украйна.

ЕС налага нови санкции на Беларус заради войната в Украйна

ЕС налага нови санкции на Беларус заради войната в Украйна

Заради поддържащата роля на страната в руската инвазия