Пол Манафорт, обвиненият бивш шеф на предизборния щаб на американския президент Доналд Тръмп, е похарчил почти 1 млн. долара за 8 килима в рамките на две години и над 1,3 млн. долара за дрехи от магазини в Бевърли Хилс, щата Калифорния, и Ню Йорк, съобщава "Ройтерс".

Разточителният му начин на живот - с жилища в Манхатън, Бруклин, Хамптънс, Арлингтън, щата Вирджиния, и другаде - е подробно описан в обвинителния акт, внесен в окръжния съд на Вашингтон DC, което беше разкрито вчера.

Манафорт пледира "невинен" по обвиненията срещу него

Манафорт пледира "невинен" по обвиненията срещу него

Обвинен в заговор срещу САЩ, пране на пари, лобиране

В обвинителния акт, внесен от специалния прокурор Робърт Мюлър, се изтъква, че Манафорт "е използвал скритото си богатство в чужбина, за да се наслади на разточителен начин на живот в САЩ".

Прокурорите твърдят, че са открили плащания от страна на Манафорт за четири джипа "Рейндж Роувър" и за "Мерцедес" при сделки, които те твърдят, че са били извършени незаконно от чужбина, за да избегне плащането на данъци върху доходите в САЩ.

Прокурорите твърдят, че са открили доказателства, че Манафорт е купил апартамент в реновирана с червени тухли сграда в престижния квартал "Сохо" в Ню Йорк за 2,85 млн. долара, също с пари от чужбина, най-често от Кипър.

Манафорт и бизнес партньорът му Рик Гейтс не се признаха за виновни вчера по обвинението за пране на пари, заговор срещу САЩ и други обвинения във връзка с разследването за намеса на Русия в президентските избори в САЩ през 2016 г.

Обвиненията срещу Манафорт са отпреди години, твърди Тръмп

Обвиненията срещу Манафорт са отпреди години, твърди Тръмп

Отново нападна Хилъри Клинтън и демократите

Федерален съдия разпореди домашен арест за двамата, като им наложи парични гаранции съответно от 10 и 5 млн. долара.

Адвокатът на Манафорт заяви вчера, че нямало доказателства, че неговият клиент се е сговарял тайно с руското правителство, докато е работил за предизборния щаб на Тръмп. Нито Тръмп, нито неговият предизборен щаб е споменат в обвинителния акт.

Манафорт беше шеф на предизборния щаб на Тръмп от юни до август 2016 г., преди да подаде оставка заради информации, че може да е получил милиони долари при незаконни плащания от проруска политическа партия в Украйна, чийто лидер е бил бившият украински президент Виктор Янукович.

Обвинението твърди, че и Манафорт, и Гейтс са генерирали десетки милиони долари приходи от работа в Украйна и са изпрали пари чрез множество американски и чуждестранни компании, за да прикрият плащанията от американските власти.

Обвинителният акт изтъква, че Манафорт е похарчил 850 хил. долара в магазин за мъжки дрехи в Ню Йорк и 520 хил. долара в магазин в Бевърли Хилс.

Той похарчил 5 434 793 долара за къща в нюйоркския район Water Mil, по-конкретно в "Хемптънс" в Лонг Айлънд, пръскайки 820 хил. долара за озеленяване. Кадри от въздуха на мястото показват градини, басейн, тенис корт, баскетболно игрище и др. екстри на площ от близо 1 хектар.

Манафорт е придобил и жилище със 7 спални в нюйоркския квартал "Бруклин" за 3 млн. долара, който агенти за недвижими имоти описват като истинско "бижу".

Ексшефът на предизборния щаб на Тръмп обвинен за заговор срещу САЩ

Ексшефът на предизборния щаб на Тръмп обвинен за заговор срещу САЩ

Както и за пране на пари и незаконно лобиране