Eвропейският парламент остава отворен за диалог с Великобритания, но британският парламент трябва да вземе решението за изход от ситуацията с Брекзит. Такава позиция изразиха повечето евродепутати във връзка с гласуванията в Камарата на общините.

Темата беше широко коментирана в ЕП.

"Ние не се занимаваме с театър, а с реалния живот на гражданите на ЕС и Великобритания. Единствената сигурност, която имаме, е увеличената несигурност", коментира Мелания Габриела Чот от името на Румънското председателство на Съвета на ЕС.

"ЕС остава отворен за преговори, стига краят им да е обозрим и трябва да се подготви за всички възможни сценарии, включително и за Брекзит без сделка." - допълни тя.

"Независимо от огромните усилия на Европейския съюз да помогне, ние все още нямаме яснота и отново очакваме следващото гласуване в Камарата на общините", посочи Франс Тимерманс, първият заместник-председател на Европейската комисия. "Не виждам по-добро решение от договореното споразумение за оттегляне. Ние сме в ръцете на британската политическа система - те трябва да решат как да продължат напред." - подчерта той.

ЕС може и да не одобри отлагане на Брекзит?

ЕС може и да не одобри отлагане на Брекзит?

Ако Камарата на общините отхвърли предложението през следващата седмица и няма алтернатива, сценарият без сделка ще надделее

Главният преговарящ по Брекзит от страна на ЕС Мишел Барние заяви, че "отговорността да се намери изход по справедлив и честен начин е в ръцете на Обединеното кралство".
Той изтъкна, че няма да има допълнителни тълкувания или уверения. Споразумението за оттегляне е и ще остане единственият наличен договор. "Рискът от излизане без сделка никога не е бил по-голям. Призовавам ви да не подценявате този риск или неговите последствия." - заключи Мишел Барние, като същевременно потвърди, че "ЕС е готов да се изправи пред тази ситуация, ако трябва ".

"Каква катастрофа. Едно цяло поколение ще пострада ", възкликна представителят на ЕНП от Германия Манфред Вебер.
"Няма как ЕС да спаси Великобритания; от нея зависи да вземе решение. Няма възможност за удължаване на срока, ако не получим разяснения от британската страна." - обобщи той.

Белгиецът Ги Верхофстад от групата на АЛДЕ се обяви против всяко удължаване, ако то не се основава на ясно становище на Камарата на общините в полза на нещо конструктивно: "Моля, Лондон, вземете решение. Тази несигурност не може да продължи за нас, за Великобритания, нито за нашите граждани."

Германецът Удо Булман от алианса на социалистите и демократите изрази подкрепа за идеята за втори референдум: "Камарата на общините трябва да обедини политическите групи, за да намери решение. Ако ситуацията остане в застой, Камарата на общините трябва да даде възможност на гражданите да вземат решение отново, тъй като именно тяхното бъдеще е изложено на риск, а не това на депутатите."

Барние: Тази сделка за Брекзит е единствената възможна

Барние: Тази сделка за Брекзит е единствената възможна

Британският парламент гласува гласува за отлагане на Брекзит.

Германецът Ханс-Олаф Хенкел от групата на консерваторите и реформистите заяви, че "най-доброто решение е Великобритания да остане в ЕС". Той подчерта, че Брекзит "е не само катастрофа за Обединеното кралство, но и за целия ЕС."

Британецът Джерард Батън от групата "Европа на нациите и свободата" заяви, че Тереза ​​Мей се опитва да "отложи Брекзит и накрая да го "преобърне". Правителството и парламентът на Обединеното кралство възнамеряват да "предадат волята на народа". "Направете ни услуга и ни "изхвърлете" на 29 март", заключи той.

Отношение по темата взе и Найджъл Фараж от групата "Европа на свободата и пряката демокрация": "Надявам се, че това е моето предпоследно изказване и няма да се налага да се връщам през юли. Камарата на общините ще направи всичко възможно да предаде вота за Брекзит. Простото решение е да се наложи вето на британското искане за отсрочка."