Водачът на френската крайна десница Марин льо Пен бележи ръст в подкрепата спрямо основните си опоненти в надпреварата за президент - независимия центрист Еманюел Макрон и консерватора Франсоа Фийон, но все още би загубила и от двамата на балотажа на 7 май. Това показва ново социологическо допитване, цитирано от "Ройтерс".

Според новия сондаж Льо Пен лесно ще победи четиримата си основни противници и ще спечели първия тур на 23 април с 27 процента, с което отива на втори тур срещу някой измежду Макрон и Фийон.

В пряка битка с Макрон тя би загубила с 42 на сто срещу 58% за него, докато срещу Фийон тя би загубила с 44 процента спрямо 56 на сто за него.

Френските държавни облигации рязко се повишиха след новината за социологическото проучване, което отразява опасенията на инвеститорите заради заканите на Марин льо Пен страната да излезе от еврозоната, да проведе референдум за членството в Европейския съюз и налагането на данъци върху вноса и върху трудовите договори на чужденци.

Нейният подобрен рейтинг е най-забележим срещу Макрон, срещу когото преди седмица социолозите ѝ даваха 36-37 процента към 63-64 процента за него на балотажа.

С оставащи 9 седмици до първия тур на президентските избори, все още не е ясно дали Макрон, който е независим центрист, или Фийон, бивш премиер, излъчен от умерената десница, ще се доберат до втория тур срещу Марин льо Пен.

Двамата са с изравнени сили, като прогнозите са да получат по 20 процента от гласовете на първия тур.

Фийон, който предлага радикално намаляване на разходите в публичния сектор, за да започне възстановяване на френската икономика, беше ясният фаворит до избухването на скандала с платените стотици хиляди евро на съпругата му и двете им деца от бюджета за фиктивна работа. Той отрече, че им е било плащано за фиктивна работа.

Той се зарече да се бори за президент, въпреки резкия спад на рейтинга му и заплахата да бъде официално разследван от финансовата полиция, която започна проверка във връзка със скандала.

Макрон, който е политически новак и който никога не е заемал изборна длъжност, предизвиква огромен ентусиазъм сред френското общество, като предизборните му митинги са изключително посетени. Една от причините е, че той се зарича да снеме класическото ляво-дясно разделение във френската политика.

Но той предизвика протести срещу себе си през миналата седмица, които може да засегнат негативно подкрепата за него, когато той заяви по време на посещение в Алжир, че колониалното минало на Франция - все още въпрос, който разделя френското общество 50 години след войната в Алжир - представлява "престъпление срещу човечеството".

Социологическите проучвания дават малък шанс за възраждане на социалистите на предстоящите избори предвид изключително непопулярния настоящ президент Франсоа Оланд.