Лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен обяви, че е възможно да се подобри животът на френските граждани без излизането на Франция от единната европейска валута, което е забележителна промяна от твърдата позиция против Европейския съюз, която тя отстояваше по време на кандидатпрезидентската кампания, в която тя загуби от Еманюел Макрон, отбелязва "Ройтерс".

"Националният фронт" на Льо Пен се намира в бъркотия след тежката ѝ загуба на изборите през май, като е раздиран от дълбоки вътрешни разделения заради позицията му спрямо Европа, което накара заместникът на Льо Пен в партията да напусне през миналия месец.

Дясната ръка на Марин льо Пен напуска „Националния фронт”

Дясната ръка на Марин льо Пен напуска „Националния фронт”

Флориан Филипо напуска партията

"В много области е възможно да се подобри ежедневието на французите, без да се отказваме от Европа или еврото", коментира Марин льо Пен пред френското списание Valeurs Actuelles.

"Ние чухме френския народ", изтъкнала тя.

Нейните коментари са най-ясната индикация досега, че "Националният фронт" ще се съсредоточи върху политиките около имиграцията и националната идентичност и ще омекоти реториката срещу ЕС, която ѝ струваше скъпо по време на изборите.

Въпреки че общественото недоволство към Брюксел породи националистически настроения във Франция, особено в селските райони и в регионите с по-ниски доходи, социологическите проучвания показват, че Франция няма желание да последва Великобритания за излизането от ЕС или да изостави еврото.

Напускането на Флориан Филипо, който в продължение на години беше най-близкият сътрудник на Льо Пен и твърд защитник на протекционистката и анти-евро политика, раздели "Националния фронт", но също така проправи пътя за промяна в политиката, тъй като крайнодясната партия се опитва да се ребрандира.

По време на предизборната кампания Льо Пен обеща референдум за членството в ЕС. След като загуби категорично от Макрон, "Националният фронт" на Льо Пен спечели само осем места във френския парламент, оставяйки го със слаб глас и неспособен да сформира парламентарна група.