Френският крайнодесен лидер Марин Льо Пен е убедена, че нейната партия  Национален сбор (RN) ще спечели пълно мнозинство в парламента, ще състави правителство и ще наложи ограничения върху подкрепата за Украйна, съобщава Ройтерс.

Еманюел Макрон ще остане президент след предсрочните парламентарни избори на 30 юни и 7 юли, които той свика, но може да се наложи да сподели властта с враговете си.

Що се отнася до избора на министър-председател, президентът разбра, че няма голям избор, тъй като Джордан Бардела ще има мандат от френския народ, отбеляза льо Пен.

Проучванията на общественото мнение показват, че антиимигрантската, евроскептична RN има комфортна преднина. Не е ясно обаче дали RN може да спечели абсолютно мнозинство от 289 места или повече в Народното събрание.

Според льо Пен след изборите Макрон ще бъде в неудобна позиция. Тя не изключва възможността той да хвърли кърпата и да не довърши мандата си като президент. В общи линии френската конституция дава на президента широка свобода на действие по отношение на външната политика и отбраната, докато министър-председателят и правителството поемат ръководството по вътрешните работи, включително икономическата политика.

По думите й Бардела, като министър-председател, ще може да ограничи полето на Макрон за изяви. За президента да бъде началник на армията е почетна титла, тъй като министър-председателят е този, който дърпа конците, подчерта тя.

Бардела не възнамерява да води битка с него (Макрон), но той изясни червените линии. В Украйна президентът няма да може да изпрати войски, допълни Льо Пен.

Френската крайна десница се бори за абсолютно мнозинство след изборите

Френската крайна десница се бори за абсолютно мнозинство след изборите

Само така тя може да приложи обещаните реформи, твърди лидерът й