Властите в западните страни осъзнаха поражението си в информационната конфронтация с Москва, която се демонстрира от тяхната закъсняла реакция на терористичната атака в Crocus City Hall край Москва.

Това заяви официалният представител на руското външно министерство Мария Захарова в интервю за телевизионния канал "Царьград", съобщава ТАСС. 

"Те разбраха, че са загубили - каза дипломатът. - Те се пречупиха. Това се вижда от реакцията на терористичната атака в Crocus City Hall."

Руското разузнаване: САЩ изкривяват картината на терора в "Крокус Сити Хол"

Руското разузнаване: САЩ изкривяват картината на терора в "Крокус Сити Хол"

СВР отново обвърза нападението с Украйна и косвено със САЩ

Според Захарова, в първите часове след атаката представителите на Запада са показали реакция според ръководство, което предполагаше, че "не можете да изразявате думи на съчувствие, не можете по никакъв начин да изясните, че се е случило нещо сериозно".

Тя изрази увереност, че въпреки колосалните усилия да се противопостави на Руската федерация с информация под формата на "пълчища кибертерористи, наводнили информационното интернет пространство", деструктивните действия на Запада са неуспешни, до голяма степен поради подкрепата, оказана на Руската федерация от международната общност.

"Първите 24 часа разкриха всичко. В тези първи часове, паралелно с дехуманизирания вой, гласът на световното мнозинство започна да се появява като фантастичен противовес, когато нашите съседи, нашите братя, нашите роднини в бившето постсъветско пространство незабавно и недвусмислено изразиха съпричастност към хората и отхвърляне на всякакви форми и прояви на тероризъм, като директно нарекоха атакаta терористична атака, обясни тя. След като започна тази световна вълна, страните от НАТО започнаха да се вълнуват".

Захарова отбеляза, че по-късно е започнала да получава съобщения от западни представители с молба "да не забравя" за тях.

"Под игото на чудовищното безумие, в което се вкараха, те се пречупиха - подчерта официалният представител на руското външно министерство - Техният гняв, агресия, сплашване срещу нас и целия свят се сринаха."

The Washington Post: Защо Москва не послуша САЩ за Crocus City Hall

The Washington Post: Защо Москва не послуша САЩ за Crocus City Hall

Службите са получили информация, но като цяло не са реагирали адекватно дори след атаката

Припомняме обаче, че според САЩ, Москва е била предупредена за подготвян от ислямисти атентат, но не е реагирала. Руското разузнаване се оправда, че получената информация била твърде обща и неясна. Припомняме, че се появи и информация, че и Иран е предупредил Русия за възможността за голяма "терористична операция" на нейна територия миналия месец, след разследването на двойните атентати на 3 януари в град Керман, при които загинаха близо 100 души.

Освен това в интервюто си, което Захарова разпространява и в Telegram канала си, тя напада френския президент Емануел Макрон, който декларирал намерение за антитерористично сътрудничество с Русия, но едновременно продължавал да предоставя на "режима" в Киев средства за извършване на нови терористични атаки.

"Ако човек казва, че е необходимо да се бори с тероризма и че е готов да засили усилията в това направление, как е възможно този или следващия ден ... да обяви предоставянето на още повече на режима в Киев, не само хуманитарна помощ, а военна, тоест да предоставим на онези, които вече са извършили терористични атаки, техническата възможност да извършват още", казва говорителят на МВнР. Захарова отбелязва и че Макрон променя мнението си два пъти на ден и вече никой не го разбира.

Също така, според Захарова, не Русия е отхвърлила сътрудничество със западните страни по линия на тероризма, а "русофобското крило на НАТО", в лицето на Вашингтон и Лондон, които влияят върху вземането на решения в Европейския съюз. "Дори няма да посочвам страните от НАТО, те самите страдат от това."

Путин започна специална операция - "Украйна е виновна"

Путин започна специална операция - "Украйна е виновна"

Кремъл усеща възможност в трагедията с терористичната атака в "Крокус Сити Хол"