Генерал Марк Мили, председател на Комитета на началник-щабовете на въоръжените сили на САЩ, изказва предположение, че използването на танкове M1 "Ейбрамс" би могло да промени ситуацията на бойното поле в Украйна.

"Смятам, че танкът M1 "Ейбрамс" е най-добрият танк в света, има и някои други добри, като например "Леопард 2". Когато (един танк "Ейбрамс" бъде доставен (в Украйна), разликата ще бъде забележима", заяви Мили.

В същото време той отбеляза, че в бойните операции няма едно перфектно превозно средство, всички средства, по думите му, трябва да са ефективни в комбинация.

По-рано в петък беше съобщено, че американски военнослужещи в Германия ще започнат да обучават украинските военни за експлоатация и поддръжка на танковете M1 Abrams в началото на лятото.

През януари президентът на САЩ Джо Байдън обяви решението за изпращане на Киев на 31 танка M1 "Ейбрамс".

M1 "Ейбрамс" е основният боен танк на американската армия и е на въоръжение от 1980 г. насам. Съединените щати разполагат с над 3450 от тях на склад.

Пентагонът: САЩ скоро започват обучението на украинци на танкове "Ейбрамс"

Пентагонът: САЩ скоро започват обучението на украинци на танкове "Ейбрамс"

САЩ вече са обучили седем хиляди украински военни за боравене с други оръжия

САЩ ще дадат на Украйна 31 танка. Според Байдън доставката ще отнеме време, но САЩ скоро ще започнат да обучават украинските военни за тяхната експлоатация.

В Обединеното кралство през 2021 г. решиха да извадят от експлоатация 77 "Чаланджър 2" от останалите 225 танка в експлоатация, за да могат потенциално да бъдат изпратени в Украйна.

Съседна Полша вече закупи 250 модернизирани M1A2 и подписа договор за 116 M1A1 в началото на януари. Ако Украйна получи танкове "от завода", тогава може да се предположи, че това ще бъдат по-модерни версии на версията "Ейбрамс" M1A2+.

FV4034 "Чаланджър 2" е различен от другите два танка, обещани на Украйна. Първо, той е създаден след "Леопард 2" и M1 "Ейбрамс". Американските и германските танкове са резултат от работата на инженерите в разгара на Студената война - производството им започва съответно през 1980 и 1979 година. Британският танк е създаден през 90-те години на миналия век и влиза в експлоатация в края на десетилетието.

Въпреки това дори добре обучените екипажи се нуждаят от бойна координация с други компоненти на комбинирания бой - пехота, инженерни части, разузнаване. Украинските военни сега активно се обучават в армейски учебни центрове в чужбина.

За съвременния комбиниран бой комуникацията също е важна в битка, а комуникацията с танковете, които действат в тясно сътрудничество с пехотата, е особено важна. Във въоръжените сили на Украйна, съдейки по коментарите на същите руски "военни кореспонденти", комуникациите са доста добре изградени, това е една от силните страни на украинската армия.

Но самите танкове, дори и да са много ефективни, не са "сребърен куршум" във всяка война - те са просто инструмент, който все още трябва да се овладее.