Лидерите от срещата на върха на ЕС са разкритикували холандския премиер Марк Рюте, който беше избран за следващият генерален секретар на НАТО, понеже се е противопоставил срещу предложенията за съвместно финансиране на отбранителни проекти от съюза. Това е казал премиерът на Полша Доналд Туск, предаде "Ройтерс".

Отбраната е централна тема на срещата на върха в Брюксел, на която присъства и украинският президент Володимир Зеленски, и започна на 27 юни.

Лидерите са обсъдили предложения за общо финансиране на отбранителни проекти в блока, но те са срещнали противопоставяне от страна на Рюте и германския канцлер Олаф Шолц.

"Всички, почти всички, шумно напомниха на Марк Рюте, че той скоро ще поеме ролята на генерален секретар на НАТО и че трябва да направи всичко, за да гарантира, че Европа няма да пести пари и ресурси (за отбрана)", обясни Туск пред репортери и допълни, че Рюте е силна личност, опитен политик, но Туск е видял "изчервяване на лицето му, след като всички му посочиха: "Чакай малко, човече, трябва да мобилизираш всички да харчат повече, а не по-малко за защита".

Полша подписва споразумение за сигурност с Украйна

Полша подписва споразумение за сигурност с Украйна

Това ще се случи най-вероятно преди срещата на върха на НАТО

От своя страна холандският премиер е заявил пред медиите, че дискусиите относно финансирането на отбраната са били "трудни". 

"Ясно е, че някои страни се противопоставиха на тази идея, която не беше официално на масата, но която присъстваше в стаята, относно използването на еврооблигации за разходи за отбрана", отбеляза той, но все пак са стигнали "до общи заключения."

Холандия отдавна се застъпва за фискална дисциплина в 27-членния блок и се противопоставя на емитирането на съвместен дълг.

След срещата Олаф Шолц подчерта, че ЕС не трябва да съсредоточава усилията си към финансирането за закупуване на оръжия, а към насърчаването на по-добра координация на отбранителната индустрия.

Доналд Туск пък каза, че е бил "много ядосан" на аргументите, които е чул срещу общото финансиране на отбранителни проекти. Полша харчи около 4% от брутния вътрешен продукт (БВП) за отбрана тази година, най-високият процент в НАТО.

Припомняме, че Полша, Латвия, Литва и Естония призоваваха Европейския съюз да изгради отбранителна линия по границата с Русия и Беларус, за да защити ЕС от военни заплахи и други вредни действия от Москва. Предложението беше обсъдено на откриващата среща на върха на ЕС в Брюксел на 27 юни.

Полша обмисля затваряне на всички ГКПП-та с Беларус

Полша обмисля затваряне на всички ГКПП-та с Беларус

Преценява се какво въздействие ще има върху полската икономика