Европейският съюз и две от неговите страни членки - Литва и Естония, подписаха споразумения за сигурност с украинския президент Володимир Зеленски, съобщава "Ройтерс".

Това се случи на среща на върха в Брюксел.

Споразумението с ЕС излага ангажимента на блока да помага на Украйна в девет области на политиката за сигурност и отбрана, сред които доставки на оръжия, военно обучение, сътрудничество в отбранителната индустрия и разминиране.

Пактът - заедно с документите, подписани с Литва и Естония - има за цел да допълни други подобни споразумения, сключени между Украйна и нейните съюзници, докато тя продължава борбата си срещу руската инвазия.

Някои държави, сред които Съединените щати, Великобритания, Франция и Германия, вече са сключили такива договори с Киев.

САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение за сигурност като стъпка към НАТО

САЩ и Украйна подписаха 10-годишно споразумение за сигурност като стъпка към НАТО

В кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия

Длъжностни лица уточняват, че споразуменията не са същите като пакта за взаимна отбрана между страните от НАТО, но са ангажименти за предоставяне на Украйна на оръжия и друга помощ за укрепване на собствената ѝ сигурност и възпиране на бъдещо нахлуване.

Украинският президент Володимир Зеленски подчерта, че споразумението за сигурност ще доближи двете страни до тяхната "историческа цел за мир и просперитет в нашия общ европейски дом".

"Това споразумение ще закрепи ангажимента на всички 27 държави членки да предоставят на Украйна широка подкрепа, независимо от всякакви вътрешни институционални промени", написа той в социалната мрежа Х преди срещата в Брюксел.

Във вторник ЕС обяви началото на официални преговори с Украйна за присъединяване към блока - две години, след като разкъсваната от война страна беше одобрена за кандидат за членство.

Киев подписва още 7 споразумения за сигурност

Киев подписва още 7 споразумения за сигурност

Включително със САЩ