Президентът на САЩ Джо Байдън и украинския му колега Володимир Зеленски  в четвъртък подписаха 10-годишно двустранно споразумение за сигурност, съобщава "Ройтерс".

Споразумението бе подписано в кулоарите на срещата на върха на Г-7 в Италия, като има за цел да бъде стъпка към евентуалното членство на Украйна в НАТО, според текста на сделката.

"Страните признават това споразумение като подкрепящ мост към евентуалното членство на Украйна в алианса НАТО", се казва в текста.

Зеленски отдавна се стреми към членство в НАТО, но съюзниците не предприемат тази стъпка. Западният алианс разглежда всяка атака, предприета срещу един от неговите 32 членове, като атака срещу всички съгласно клаузата на Член Пети.

В случай на въоръжено нападение или заплаха от такова срещу Украйна, висши служители на САЩ и Украйна ще се срещнат в рамките на 24 часа, за да се консултират за отговор и да определят какви допълнителни нужди за отбрана са необходими за Украйна, се казва в споразумението.

Г-7 договори 50 млрд. долара за Украйна

Г-7 договори 50 млрд. долара за Украйна

Те ще дойдат от замразените руски активи

Съгласно споразумението САЩ отново потвърждават подкрепата си за защитата на суверенитета и териториалната цялост на Украйна на фона на подновения натиск от страна на Русия на източния фронт на Украйна.

"За да се гарантира сигурността на Украйна, и двете страни признават, че Украйна се нуждае от значителна военна сила, стабилни способности и устойчиви инвестиции в своята отбранителна индустриална база, които са в съответствие със стандартите на Организацията на Северноатлантическия договор (НАТО)," се казва в текста.

Съединените щати възнамеряват да осигурят дългосрочна материална подкрепа, обучение и съвети, поддръжка, разузнаване, сигурност, отбранителна промишленост, институционална и друга подкрепа за развитието на украинските сили за сигурност и отбрана, които са способни да защитават суверенна, независима, демократична Украйна и възпиране на бъдеща агресия", се казва още в него.

Кулеба приветства новите санкции на САЩ срещу Русия

Кулеба приветства новите санкции на САЩ срещу Русия

Всеки субект, който подпомага Русия, трябва да бъде подложен на най-силен натиск, смята той.

Припомняме, че Украйна и Япония подписаха в четвъртък 10-годишно споразумение за сигурност. 

Украйна подписа 15 подобни споразумения от началото на руската инвазия през 2022 г., гарантиращи дългосрочна подкрепа от страна на своите съюзници, включително Великобритания, Франция и Германия.

През 2024 г. Япония ще предостави на Украйна 4,5 милиарда долара и ще продължи да ни подкрепя през целия 10-годишен срок на споразумението, написа Зеленски в социалната мрежа Х (бивш Туитър).

По думите му споразумението предвижда помощ в сферите на сигурността и отбраната, хуманитарна помощ, техническо и финансово сътрудничество.

Очаква се Украйна да подпише подобно споразумение и със САЩ в най-близко време.