Полша, Литва, Латвия и Естония призовават Европейския съюз да изгради отбранителна линия по границата с Русия и Беларус, за да защити ЕС от военни заплахи и други вредни действия от Москва. Това пише Ройтерс, като се позовава с писмо на лидерите на тези страни, с което се е запознала. Предложението ще бъде обсъдено на откриващата се среща на върха на ЕС в Брюксел днес.

"Изграждането на отбранителна инфраструктурна система по външната граница на ЕС с Русия и Беларус ще реши спешната и неотложна необходимост ЕС да бъде защитен от военни и хибридни заплахи", посочват лидерите на Полша, Литва, Латвия и Естония.

Под понятието хибридни заплахи се включват очаквания за комбинация от военни и невоенни, скрити и явни средства, включително дезинформация, кибератаки, но и икономически натиск и прехвърляне на мигранти през границите на блока.

Европейски дипломати оцениха разходите за изграждането на такава отбранителна линия по 700-километровата граница с Русия и Беларус на около 2,5 милиарда евро (2,67 милиарда долара).

Призивът за наземна отбранителна линия на източната граница на ЕС идва в допълнение към инициативата на Гърция и Полша за създаване на система за противовъздушна отбрана по модела на Железния купол на Израел, която да координира разнородните системи за противовъздушна отбрана на ЕС, пише Ройтерс.

Полските власти обмислят възможността да затворят последните два действащи гранични пункта от шест на границата с Беларус, след оценката, че случващото се на източната граница е контролирана операция от руските и беларуските служби. Военните части на полската жандармерия вече помагат на армията на страната при патрулирането на границата с Беларус. Решението бе взето след като в началото на юни месец полски войник почина, след като беше намушкан на границата от мигранти, опитващи се да преминат в Европейския съюз (ЕС).

Варшава редовно обвинява Минск мигрантския натиск на граждани от Близкия изток и Африка към границата. Според полската гранична служба от началото на годината са регистрирани повече от 19 хиляди опита за незаконно влизане в страната от Беларус.

Припомняме, че източната граница на ЕС и по-специално тази на Полша е гореща точка, откакто мигрантите започнаха да се стичат от там през 2021 г., след като Беларус отвори туристически агенции в Близкия изток, предлагащи нов неофициален маршрут към Европа. Ход, според ЕС, предприет с цел да създаде криза.

Осем страни от ЕС искат ограничаване на движението на руските дипломати

Осем страни от ЕС искат ограничаване на движението на руските дипломати

Според тях така ще се ограничи "злонамерената им дейност"