Полша разкри подробности в понеделник за "Източен щит", програма за 2,5 милиарда долара за укрепване на отбраната по източната й граница с Беларус и Русия, като каза, че се надява да завърши плановете до 2028 г, предава "Ройтерс".

Границата е проблемна точка, откакто мигрантите започнаха да се стичат там през 2021 г., след като Беларус, близък съюзник на Русия, отвори туристически агенции в Близкия изток, предлагащи нов неофициален маршрут към Европа - ход, според Европейския съюз, предназначен да създаде криза.

Полското министерство на отбраната представи подробности за програмата, включително планове за изграждане на укрепления, центрове и телекомуникационни системи в координация с други съюзници на НАТО на източната линия на фронта - Финландия, Естония, Латвия и Литва.

"Това съставлява една сложна система от отбранителни и възпиращи действия. Тя свързва системи за достъп, но също така ще закупим и внедрим модерни системи за борба с дронове и разузнавателни системи", каза министърът на отбраната Владислав Косиняк-Камиш.

Полша обвини Беларус, че пуска все повече мигранти в "хибридна война" с ЕС

Полша обвини Беларус, че пуска все повече мигранти в "хибридна война" с ЕС

Беларус отмъщава на Полша за предоставеното убежище на лекоатлетката

"Това е най-голямата операция за укрепване на източната граница на Полша, източния фланг на НАТО, от 1945 г. насам", каза той на пресконференция.

Заместник-министърът на отбраната Цезари Томчик каза, че инвестициите ще започнат през първото тримесечие на 2025 г. и се очаква да бъдат завършени до 2028 г. Полша се надява да привлече средства от ЕС за някои от проектите.

Предишното правителство на Полша построи ограда на полско-беларуската граница, която е дълга повече от 180 км и висока 5,5 метра, за да предпазва от нелегална миграция. Тя е допълнена от система от камери и сензори, които следят границата.

Полша обмисля отварянето на граничен пункт с Беларус

Полша обмисля отварянето на граничен пункт с Беларус

След мигрантския натиск Варшава затвори четири от шестте пункта