Полша може да отвори отново един граничен пункт с Беларус. Това заяви премиерът Доналд Туск в петък, цитиран от "Ройтерс".

Това е опит на властите да помогнат на бизнеса в източната част на страната, който пострада от затварянето на контролно-пропускателните пунктове поради напрегнатите отношения между Варшава и Минск.

Припомняме, че границата на Полша с Беларус е гореща точка, откакто мигрантите започнаха да се стичат там през 2021 г.

Минск, близък съюзник на Русия, отвори туристически агенции в Близкия изток, предлагащи нов неофициален маршрут до Европа - ход, който според Европейския съюз (ЕС) е предназначен да създаде криза.

Полша засилва охраната на границата с Беларус

Полша засилва охраната на границата с Беларус

Напрежение между двете страни

След нахлуването на Русия в Украйна през 2022 г. отношенията станаха още по-обтегнати и премиерът Доналд Туск каза в събота, че Полша ще похарчи около 10 милиарда злоти (2,55 милиарда долара) за охрана на границата.

"Трябва да анализираме дали е възможно да деблокираме един пропускателен пункт, каза Туск на предизборен митинг в източния град Бялисток в петък. Няма да взема това решение, ако военните и командванията на граничната охрана имат ясно отрицателно мнение, че това може да има отрицателно, масивно въздействие върху нашата сигурност.

Той каза, че пропускателният пункт, който ще обмисли да отвори, ще бъде Bobrowniki.

В момента четири от шестте пункта с Беларус са напълно затворени.

Граничната охрана съобщи за по-голям брой мигранти, опитващи се да преминат нелегално границата през последните седмици.

Доналд Туск отделя 100 млн. злоти за разузнаването в Полша от своя резерв

Доналд Туск отделя 100 млн. злоти за разузнаването в Полша от своя резерв

Премиерът на Полша отново предупреждава за нарастваща заплаха от Русия