Изграждането на оградата по полско-беларуската граница е завършено, съобщи в четвъртък пресслужбата на полската гранична охрана.

"Днес приключи приемането на строителните работи по монтирането на електронната бариера на полско-беларуската граница", се казва в съобщението.

"Системата работи по цялата дължина, т.е. 206 км от границата", се допълва в съобщението.

Полската агенция също така припомни, че "от една година на границата е поставена физическа бариера, важен елемент от системата за защита на границата".

По-рано Полша беше обявила плановете си да завърши инсталирането на електронна бариера на границата с Беларус до края на 2022 г., но тези планове не бяха осъществени поради забавяне на доставката на термовизионни камери.

Изграждането на електронната бариера по границата с Беларус започна през юни миналата година. Беше съобщено, че на границата ще бъдат монтирани 11 контейнера, в които ще бъдат интегрирани електронни системи за контрол, включително камери за нощно виждане, термовизионни камери и десетки километри детекторни кабели. Електронната бариера се контролира от центъра за наблюдение в Бялисток.

През януари 2022 г. Полша започна изграждането на оградата по границата си с Беларус. Тя представлява стоманена ограда с дължина 186 км и височина 5,5 м с бодлива тел. В началото на октомври Полша обяви, че оградата е завършена.