Генералният секретар на НАТО Марк Рюте потвърди, че севернокорейски войски са били изпратени в Русия и военни части от КНДР са били разположени в Курска област, съобщава "Ройтерс".

"Задълбочаването на военното сътрудничество между Русия и Северна Корея е заплаха както за Индо-тихоокеанската, така и за евроатлантическата сигурност", предупреди той, след като служители и дипломати на НАТО изслушаха брифинг на южнокорейска делегация.

Украинските сили организираха голяма офанзива в Курск през август и остават в областта.

Рюте посочи, че севернокорейското разполагане представлява "значителна ескалация" на участието на Пхенян в "незаконната война на Русия" в Украйна, нарушение на резолюциите на Съвета за сигурност на ООН и "опасно разширяване" на войната.

Украйна: Първите севернокорейски войски, обучени в Русия, вече са в Курска област

Украйна: Първите севернокорейски войски, обучени в Русия, вече са в Курска област

Нов развой във войната

По думи на шефа на НАТО разполагането на севернокорейски войски е знак за "нарастващо отчаяние" на руския президент Владимир Путин.

"Над 600 000 руски войници са били убити или ранени във войната на Путин и той не е в състояние да удържи атаката си срещу Украйна без външна подкрепа", отбеляза Рюте.

Кремъл отхвърли твърденията за разполагане на севернокорейски войски като "фалшиви новини". Миналата седми;а обаче Путин не отрече, че севернокорейските войски в момента са в Русия и изтъкна, че е работа на Москва как да прилага договора за партньорство с Пхенян.

Представител на Северна Корея в ООН в Ню Йорк нарече информацията "безпочвени слухове".

Нидерландия потвърди за севернокорейски войски в Русия

Нидерландия потвърди за севернокорейски войски в Русия

Според информацията 1500 войници са разположени в Курска област