Мароканската полиция арестува още 25 африкански мигранти близо до границата с испански анклав, където най-малко 23 души загинаха при опит за преминаване през юни.

Това заяви в понеделник официален представител, цитиран от АФП.

Арестите са последните, след като съдилищата осъдиха тежки затворнически присъди на няколко десетки души, много от Судан, по обвинения, включващи нелегално влизане в Мароко и насилие срещу служители на сигурността.

Съдебен източник заяви, че 25 мигранти от Судан и Чад са били задържани в неделя в гората Гуругу близо до границата с испанската територия Мелиля, рядка африканска сухопътна граница с Европейския съюз.

Загинали и ранени при безредиците в испанския анклав Мелиля

Загинали и ранени при безредиците в испанския анклав Мелиля

Няколко служители по сигурността и мигранти бяха приети в болница

Служителят обвини мигрантите, че са използвали "насилие", докато са били арестувани. Те трябва да се явят пред прокурорите в граничния град Надор в понеделник.

"Мароко действа като полицай на европейската имиграционна политика", каза Омар Наджи, шеф на групата за права на AMDH в Надор. Властите "трябваше да защитят тези търсещи убежище, вместо да ги арестуват", каза той.

Гуругу е дом на импровизирани лагери, където мигранти от цяла Централна и Южна Африка остават, докато се подготвят за опити да пробият укрепената бариера Мелила.

Припомняме, че на 24 юни около 2000 предимно судански мигранти се опитаха да влязат насила в анклава.

Най-малко 23 души загинаха при опита, най-лошата жертва от години на такива опити за преминаване, а правозащитни групи обвиниха както испанските, така и мароканските власти в използване на прекомерна сила.

След трагедията Мароко осъди десетки мигранти на затвор по обвинения, включително незаконно влизане и принадлежност към престъпни банди, а върховният съд на Надор издаде още по-тежки наказания при обжалване.

AMDH казва, че високият брой на смъртните случаи е резултат от подновеното сътрудничество между Мадрид и Рабат, след като те приключиха дългогодишното дипломатическо безпокойство през април.

Стотици мигранти се опитаха да нахлуят в испанския анклав Мелиля

Стотици мигранти се опитаха да нахлуят в испанския анклав Мелиля

Опитът за щурм е продължил два часа