Над 400 мигранти се опитаха да влязат тази сутрин в испанския анклав Мелиля откъм Мароко, като голяма част от тях успяха след двучасова схватка с граничните служители, съобщава "Ройтерс".

През последното десетилетие Мелиля и Сеута - вторият испански анклав на северното крайбрежие на Африка, се превърнаха в популярни изходни точки за нелегални мигранти от Африка, които се опитват да влязат в Европа.

От представителния орган на испанското правителство в Мелиля потвърдиха, че голяма група африкански мигранти са успели да пробият граничния пункт и да влязат в анклава. Точният им брой обаче не се уточнява.

Щурмът на границата започва около 6:40 часа местно време, а пробивът е осъществен в 8:40 часа "въпреки обширната операция на мароканските сили", уточняват местните власти.

Мароко преразглежда отношенията си в Испания заради мигрантската криза

Мароко преразглежда отношенията си в Испания заради мигрантската криза

Извика посланика си за консултации

Това е първото значимо нахлуване на мигранти в един от двата испански анклава от средата на март, когато Мадрид прие промароканска позиция над Западна Сахара - територия, която Рабат счита за своя, но където подкрепяно от Алжир движение за независимост настоява за създаването на суверенна държава.

През седмиците на 2022 г. преди този ход преминаването на мигранти в двата анклава са се увеличили повече от три пъти в сравнение със същия период на 2021 г.

В средата на 2021 г. в рамките на няколко дни около 8 000 души проникнаха в Сеута, възползвайки се от очевидното вдигане на охранителните мерки от мароканскатастрана на границата след дипломатически спор между Испания и Мароко.