Мароко извика във вторник посланика си в Испания Карима Беняиш за консултации. Това съобщи "Ройтерс", като се позова на дипломатически източник. Състоянието на отношенията между двете държави "трябва да се разгледа", каза източник на агенцията.  Посланикът на Мароко беше извикан в испанското външно министерство след изказването ѝ във вторник.

Както съобщава вестник El Pais, дипломатът заяви, че в отношенията между страните има действия, които ще имат последствия.

Припомняме, че Испания върна в Мароко 2 700 мигранти от около общо 6 000 души, които са влезли в испанския анклав Сеута само вчера. Това обяви испанският вътрешен министър. В интервю за обществената телевизия TVE, министърът на вътрешните работи Фернандо Гранде-Марласка уточни, че "около 6000 души" са влезли в Сеута в понеделник и "ние върнахме" 2 700 от тези хора. Много от мигрантите са непълнолетни или семейства. При опита за влизането в Сеута е загинал един човек, уточни говорителят.

Тълпи от предимно млади хора плуваха до плажа, някои тичаха или показваха палци нагоре, показаха кадри от местната медия Фаро, в активност, която започна през нощта и набра темпо по-късно през деня.

Испания ще "запази хладнокръвие", увери външният министър Аранча Гонсалес Лая пред радио Cadena SER, добавяйки, че властите вече са започнали да изпращат онези, които току-що са пристигнали, обратно в Мароко.

Пристигането на мигрантите се случи по време на засилено напрежение между Испания и Мароко заради съдбата на Брахим Гали, лидер на подкрепяния от Алжир фронт "Полисарио", който е в болница в Испания.

Миналия месец външното министерство на Мароко излезе с категорично формулирано изявление, в което осъжда решението на Испания да приеме Гали под фалшива самоличност, без да информира Мароко, и подчерта, че решението на Испания ще има отражение върху техните отношения.

През декември САЩ признаха мароканския суверенитет над територията Западна Сахара, към която териториални претенции като независима държава има и фронтът "Полисарио".

Над 80 мигранти плуваха до испанския анклав Сеута от Мароко

Над 80 мигранти плуваха до испанския анклав Сеута от Мароко

Били са задържани