ал джазираВластите в Мароко са прекратили функциите на кореспондентите на катарската новинарска телевизия „Ал Джазира", предаде АП. Бюрото на медията в Рабат е било закрито, а на журналистите са били отнети акредитациите. От министерството на информацията в страната заявиха, че действията им са били продиктувани от „множество нарушения на правата на свободната журналистика".

Директорът на бюрото на сателитния канал в Мароко, палестинецът Абделкадер Харуби заяви пред АФП, че телевизията винаги е спазвала правилата на професионализма и неутралността. Той добави, че „въпросът за „Ал Джазира" не е само в ръцете на министерството на информацията. Други институции също трябва да се произнесат".

Без да влиза в подробности, Харуби заяви, че случилото се е резултат от грешка на мароканските власти, която няма общо с медията.

Според източник, близък до властите в Мароко, начинът, по който „Ал Джазира" отразява темите за ислямистите и Западна Сахара.

Повече от 2 000 ислямисти бяха осъдени в страната след бомбените атентати в Казабланка от 16 май 2003г.

Бившата испанска колония Западна Сахара беше анексирана от Мароко през 1975г. след оттеглянето на заселниците. Властите в Рабат срещнаха кървавата съпротива на партизаните „Полисарио", продължила до прекратяването на огъня през 1991г.

Сепаратистите настояват за референдум в Сахара, даващ на местните хора избор между присъединяване към Мароко, независимост и автономия. Властите подкрепят идеята за автономна Западна Сахара, но са против създаването на независима държава.