Повече от две трети от германците смятат, че бившият председател на Европейския парламент Мартин Шулц има сериозни шансове да стане германски канцлер след парламентарните избори в Германия през септември, съобщава "Политико".

Според социологическо допитване, направено по поръчка на германската телевизия ARD, 81 процента от гласоподавателите на Социалдемократическата партия, част от която е Шулц, подкрепят впускането му в надпреварата.

От анкетата също така става ясно, че Шулц би спечелил 41 на сто от гласовете, точно колкото и канцлерът Ангела Меркел, ако изборите се провеждаха днес, докато 11 процента от гласоподавателите не са решили за кого да дадат гласа си.

Когато иде реч за добро лидерство, 78% от анкетираните смятат, че Меркел е компетентен лидер, в сравнение с 68% за Шулц. Меркел се възприема като симпатична от 63 на сто от хората, докато 69 процента смятат, че Шулц е по-привлекателен.

Въпреки това Шулц, който прекара последните 23 години като част от администрацията в Брюксел на различни нива, остава неизвестен вкъщи, като 65 процента от анкетираните са посочили, че не знаят за какво се бори.

Зигмар Габриел, който до онзи ден беше лидер на германските социалдемократи, изненада мнозина от съпартийците си, подавайки оставка от поста във вторник, но проучването разкрива, че 79 процента от социалдемократите подкрепят решението му да подаде оставка. Почти 70 процента от тях смятат, че Шулц ще вдъхне нов живот на партията преди изборите.